Omluva jinak: Když promiň nestačí! Jak jinak vyjádřit svou lítost? | Moje zdraví

Omluva jinak: Když promiň nestačí! Jak jinak vyjádřit svou lítost?

Omluva jinak: Když promiň nestačí! Jak jinak vyjádřit svou lítost?
hádka • Autor: shutterstock.com
18. července 2023 • 06:00

Všichni v životě zažíváme situace, kdy se nám nepovede jednat přesně podle svých představ. Situace, ve kterých zkrátka „přestřelíme“. Ne všichni však umíme přijít a říct: "Promiň." Jak jinak lze vyjádřit omluvu bez použití tohoto slova?

V situacích, kdy nejednáme podle nejlepšího svědomí a vědomí, je nutné, abychom se omluvili. Někdy je však lepší místo promiň, které nám ne vždy jde takříkajíc přes pusu, použít jiný způsob, jak se omluvit. Jaké způsoby tedy známe?

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Vyjádřete lítost

Lítost je rozhodně jedním ze způsobů, jak dát dotyčnému najevo, že je vám něco líto a že vás něco náležitě mrzí. Abychom byli konkrétnější, hodí se věty typu: "Cítím se špatně za to, co jsem způsobil a jak se kvůli tomu cítíš." Lze ale také použít tolik známé "je mi to líto".

Vyjádřením lítosti dáte dotyčnému najevo, že jste si vědomi svého vlastního selhání nebo ne příliš dobře zvoleného jednání. Navíc vyjádření lítosti chce jistou dávku sebereflexe a rozhodně není jednoduché. Možná i proto se cení.

Vědomí odpovědnosti

V okamžiku, kdy pochybíme, je dobře dotyčnému sdělit, že jsme si toho skutečně vědomi. To jasně poukazuje na to, že se nebojíme vzít za situaci zodpovědnost. Jde o přiznání, že nebýt nás, k dané situaci by s velkou pravděpodobností nedošlo.

Přijetím zodpovědnosti navíc dáme dotyčnému najevo, že nehodláme chodit kolem horké kaše a svou vinu házet na ostatní.

Snaha o nápravu

Ačkoliv ne všechno, čeho se dopustíme, jde jen tak vzít zpátky, jako omluvu lze brát i fakt, že se dotyčnému svěříme s tím, že podobnou chybu už nechceme opakovat. Nemusíme nic slibovat, úplně stačí přiznat si chybu a zamyslet se nad tím, zda byla skutečně nutná.

S tím je spojena také náhrada dalších škod jako zajištění zničených věcí novými nebo koupení květiny jako důkaz, že jsme pro to, aby nám bylo odpuštěno, také něco udělali.

Urovnání konfliktu

Pokud se něco nepovede nebo jednáme, jak nechceme, je důležité urovnat vztahy na případném bojišti. Zní to možná jako nepodstatná fráze, její důležitost však nelze opomenout. A to ani v případě, kdy hrozí, že nám zkrátka odpuštěno nebude. I to se totiž může stát.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.