Práce, kde je nejvíce stresu | Moje zdraví

Myslíte si, že je vaše práce stresující? Tato zaměstnání jsou na tom nejhůře

Myslíte si, že je vaše práce stresující? Tato zaměstnání jsou na tom nejhůře
Zdravotnictví je jednoznačně nejvíce stresující obor • Autor: Profimedia.cz
30. srpna 2023 • 06:00

Každé zaměstnání přináší určitou míru stresu. Jestli si ale myslíte, že už to na vašem pracovišti horší být nemůže, možná vás překvapí, které povolání skončilo na prvním místě. Samozřejmě i na zcela běžných pozicích můžete mít nepříjemného šéfa, který vám z práce udělá peklo. Kde ale zažijete největší stres i bez toho?

U některých povolání jsou samozřejmě rizikové příplatky. Tam, kde je velká zodpovědnost, přichází i adekvátní odměna v podobě vyššího platu. Ovšem zodpovědnost mají v tuzemsku třeba i řidiči autobusů městské hromadné dopravy. Asi nikdo z nich vám ale neřekne, že si žije jako král, naopak trpí velmi nízkými platy, a přitom musí mít každý den nervy ze železa. Která zaměstnání jsou tedy stresující a která naopak ne?

Video se připravuje ...
S jógou proti stresuVIDEO 

Stanovení úrovně stresu je velmi složité. Každý jsme samozřejmě jiný a někdo stresovou situaci zvládne v klidu a další z ní naopak šílí. Ministerstvo práce Spojených států amerických sestavilo přehled těch nejstresovějších zaměstnání. Na níže uvedených pozicích mohou pracovat jen lidé, kteří se dokážou ovládat, umějí přijmout kritiku a nehroutí se z maličkostí.

Lékař

Možná vás to překvapí, ale na prvním místě jsou lékaři nejrůznějších zaměření. Mezi ty, kteří zažívají největší stres, patří urologové, anesteziologové, porodníci a gynekologové. V závěsu za nimi jsou i zdravotní sestry.

Operátor na telefonu

Operátoři se na prvních příčkách objevují velmi často. Je sice pravda, že jejich špatné rozhodnutí na rozdíl od lékařů nepřináší fatální důsledky, ale pro psychiku operátorů je tato práce velmi vysilující. Neustálé mluvení, poslouchání nadávek zákazníků, to vše se podepisuje na jejich zdraví. Ne nadarmo se říká, že pracovní život operátora se počítá zhruba na dva roky. Pak vyhoří a stejné pracovní zařazení už u něj v podstatě není ani možné.

Policejní, požární a ambulantní dispečeři

Ti patří do podobné kategorie jako operátoři nabízející služby. Kromě výše uvedeného však mají i velmi velkou odpovědnost. Jedno špatné rozhodnutí může být fatální pro život či smrt člověka. Také na těchto pozicích lidé tak dlouho nevydrží a raději se jdou věnovat práci, která jejich psychice uleví.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.