Jste workoholici? Tyto 4 signály by vás měly varovat a zastavit! | Moje zdraví

Jste workoholici? Tyto 4 signály by vás měly varovat a zastavit!

Jste workoholici? Tyto 4 signály by vás měly  varovat a zastavit!
Zvýšená míra stresu může vést až k Alzheimerově chorobě. • Autor: iStock
4. dubna 2024 • 06:00

Workoholismus nebo závislost na práci může mít vážné negativní dopady na fyzické i duševní zdraví. Neustálý tlak na pracovní výkon a nedostatek odpočinku mohou vést k chronickému stresu, úzkosti a vyhoření.

Workoholismus je závisost na práci. Někdy vychází z toho, že svou práci milujeme natolik, že v ní skutečně chceme trávit dny i noci, jindy má ale workoholismus naprosto jiný důvod.

Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta?VIDEO 

Odborníci se shodují, že za workoholismem často stojí fakt, že utíkáme před nefungujícími vztahy, psychickými problémy a dost často i sami před sebou. Zacyklení v práci, ze které doslova nevystrčíme paty, se pak jeví jako ten nejlepší způsob. 

Jedno toužíme přebít druhým a vůbec nám nedochází, že tohle není cesta, která by naše problémy skutečně dokázala vyřešit. Ba naopak. Kromě toho, že problémy, před kterými utíkáme, zůstanou, přidá se k nim brzy také naprosté fyzické vyčerpání. To pak může s naší psychikou ještě více za zamávat. 

Problém workoholismu pak spočívá především v tom, že takoví lidé neumějí odpočívat. Jakoukoli chvilku věnují práci. Nikdo jim za to ale nenadává, protože tento druh závislosti přece nikomu neškodí. Až na workoholika samotného.

Rysy workoholika

  • neustále pracuje
  • když nepracuje, necítí se dobře
  • má problémy ve vztahu, pokud nějaký má. 

Pokud se navíc jedná o workoholika, který tímto způsobem života žije už nějaký čas, často trpí bolestmi hlavy, nespavostí a zhoršenou schopností se soustředit

Z dlouhodobého hlediska pak workoholismus může vést k syndromu naprostého vyhoření

Další rizika

Člověk trpící workoholismem končí většinou sám, jeho vztahy jsou plně nefunkční. Přidat se mohou nejen fyzické problémy, ale také ty psychické. A někdy další závisoslti. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.