Jednostranné přátelství: Co to je a co s tím? | Moje zdraví

Jednostranné přátelství: Co to je a co s tím?

Jednostranné přátelství: Co to je a co s tím?
Máte svou nejlepší kamarádku? • Autor: istock.com
15. srpna 2023 • 06:00

Stalo se vám někdy, že jste tu neustále pro někoho byli, pomáhali mu, radili mu nebo s ním trávili čas a v okamžiku, kdy jste potřebovali to samé od něj, jste sami zůstali? Řeč je o jednostranném přátelství. 

Jednostranné přátelství je obecně charakterizováno jako vztah dvou přátel, kdy jeden neustále natahuje ruku. Druhý pak v jednom kuse dává. To by v případě nouze zřejmě nevadilo, problém může nastat v okamžiku, kdy natáhnete ruku i vy. To pak klidně můžete skončit s pocitem zklamání

Video se připravuje ...
Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

Laicky řečeno to znamená, že pokud jste se ocitli v jednostranném přátelství, v okamžiku, kdy potřebujete pomoct, vám nikdo nepomůže

Budete smutní, zklamaní a naštvaní. Budou ve vás pocity, které jsou v daný okamžik zcela na místě. Co ale s tím? Musíte si pro příště jasně vytyčit hranice

Odborníci se shodují, že pokud vás odmítne blízký přítel, jde o pocit srovnatelný s odmítnutím od partnera. Roviny těchto vztahů jsou si v lecčem podobné. Odmítnutí navíc zasáhne stejnou část mozku, jaká je zasažena při fyzické bolesti. Je tedy přirozené, že i v tomto případě bolest pociťujeme.

Zraněné city

Pokud do někoho investujeme svůj čas, vkládáme do něj kus sebe samého. Jakmile se setkáme s odmítnutím, může v nás tento čin zanechat poměrně hluboké zranění. 

Co s tím?

Pokud jste rozladění z jednostranného přátelství, určitě na to máte právo. Vaše pocity jsou zcela oprávněné. Přesto je dobré nedělat unáhlené závěry a nejprve zjistit, zda máte pravdu. Přece jen sklonem mnohých z nás je vyložit si situaci přesně podle svého. To ale neznamená, že to tak skutečně je. 

Nepochopení

Je proto potřeba si s dotyčným člověkem otevřeně promluvit. Jen tak si oba nalijete čistého vína a budete moct učinit potřebný závěr. Někdy totiž za pocitem nepochopení může stát i fakt, že dotyčnému nedochází, že by měl pro vztah pracovat rovným dílem

Není to ghosting

To, že se vám váš nejlepší kamarád neozývá, nemusí znamenat ani tolik omílaný ghosting. Zde je potřeba si uvědomit, že každý jsme jiný. To znamená, že druhý nemusí umět komunikovat tak, jako se s ním bavíte vy. My si pak sice takový druh nekomunikace můžeme vysvětlit jako odmítnutí, pravda však může být i jinde.

Váš přítel takový zkrátka je. Přesně tak jedná a jednat bude. Třeba také čeká na to, až se mu ozvete, a když nepřijde zpráva, bere to jako fakt, že vás nemá otravovat. 

Kdy je třeba zpozornět?

Případy, kdy se pleteme, jsme si řekli. Kdy ale poznáme, že máme pravdu a skutečně máme co do činění s jednostranným přátelstvím?

V okamžiku, kdy zjistíte, že máte rozdílný pohled na svět, odlišné priority nebo jste přátelé jedoucí na jiné vlně. V takovém případě jste tady jen tehdy, když se to hodí.

Stejný problém může nastat, pokud váš přítel řeší např. nefungující vztah a potřebuje někoho, kdo s ním jeho problémy bude neustále řešit. Nebo se vám nevěnuje, protože nemá kapacitu kromě svých životních pádů řešit cokoliv dalšího. 

Žárlivost

Dalším faktorem, proč se druhý může oddálit, je žárlivost. V jeden okamžik totiž můžete dosáhnout mety, kterou si on sám přeje, ale nemá na ni – a to je důvod, proč vás z minuty na minutu "přestane dávat". 

Nehodíte se k sobě

Protiklady se přitahují. Nebo také ne. Některé osobnosti se k sobě prostě nehodí a vynucování přátelství vás nakonec šťastnými neudělá.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.