Snížení tělesné výšky | Moje zdraví

Snížení tělesné výšky

Ke snižování tělesné výšky dochází běžně vlivem postupujícího věku, může být ale i signálem vážnějšího onemocnění.

Dochází k ochabnutí svalů a k úbytku svalové hmoty, člověk neudrží páteř vzpřímeně a v důsledku toho se jeho celková výška sníží. Věkem dochází také k „sesedání“ meziobratlových plotének, které se zužují, ztrácejí pružnost a v důsledku toho ztrácí na pružnosti i hybnosti páteř.

Snížení tělesné výšky a kulatá záda mohou být také příznakem osteoporózy. Osteoporóza je chronické onemocnění, které může zůstat dlouho nepoznáno. Prvním projevem mohou být silné bolesti v zádech. U pacienta může dojít ke zlomenině kosti překvapivě již při malém úrazu nebo pádu nebo při běžné situaci, například při doskoku ze schodů a podobně. Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí, v krčku stehenní kosti nebo v páteři.

Nenašli jste, co jste hledali?osteoporózabolest zadzlomenina krčku

Kdy jít k lékaři

Pokud se u vás objeví zlomenina, která vznikla při běžné činnosti nebo malém tlaku či úrazu, měl by vás vyšetřit lékař na osteoporózu.

Vhodné je preventivně podstoupit denzitometrické vyšetření, pomocí kterého se měří hustota kostní tkáně, a lze tak u pacientů odhalit osteoporózu včas. To by měl na základě obtíží nebo rizikových faktorů doporučit ošetřující lékař a vyšetření hradí pojišťovna. Pacienti si ale mohou vyšetření zaplatit také sami, cena se pohybuje v řádu stokorun.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.