Patologická zlomenina | Moje zdraví

Patologická zlomenina

Patologická zlomenina se nazývá taková, ke které dojde velmi snadno. U pacienta může dojít ke zlomenině kosti překvapivě již při malém úrazu nebo pádu nebo při běžné situaci, například při doskoku ze schodů a podobně. Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí, v krčku stehenní kosti nebo v páteři.

Příčiny patologické zlomeniny

Osteoporóza

Mezi nejčastější příčiny patří osteoporóza. Při tomto onemocnění kosti ztrácejí vápník, tedy minerál, který způsobuje jejich tvrdost, přičemž nedochází k jeho plynulému a stejně hodnotnému doplňování. Tím se kost stává křehčí a snadněji se zlomí. Po 30. roce věku kostní hmoty ubývá přirozeně, k rychlejšímu úbytku dochází v důsledku hormonálních změn, typicky u žen po menopauze. Na rozvoji onemocnění mají také podíl nevhodný životní styl, nedostatečný příjem vápníku a také nedostatek vitaminu D.

Pagetova choroba

Patologická zlomenina může být projevem takzvané Pagetovy choroby. Jedná se o druhé nejčastější onemocnění kostí hned po osteoporóze. Kosti se pod vlivem nemoci deformují, zvětšují a jsou křehčí. Mezi nejčastější příznak patří bolest kostí.

Nádorové onemocnění

K další příčině patologické zlomeniny patří nádorové onemocnění. Může se jednat o nádory kosti a jejich částí, jako jsou například osteosarkom nebo Ewingův sarkom. Častěji se ovšem jedná o metastázy nádorů, které postihly jinou část těla.

Nedostatek vitamínu D

Patologická zlomenina může být zapříčiněna i nedostatkem vitaminu D nebo onemocněním zvané křivice (nedostatek vitaminu D u dětí).

Kdy jít k lékaři

Patologická zlomenina je vždy důvodem k dalším vyšetřením a ke stanovení její příčiny.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.