Obliba rutinní činnosti | Moje zdraví

Obliba rutinní činnosti

Pravidla a rituály jsou pro lidskou psychiku důležité, protože přirozeně uklidňují. Přehnaná a extrémní obliba v rutinní činnosti je ale duševním onemocněním. Pacient se upne k určité činnosti a pokud ji nemůže vykonávat, dostává se do úzkostných stavů, mohou se vyskytnout záchvaty paniky, rozčilení nebo vzteku. V mírnějších případech se to projevuje pouze psychickou nepohodou.

Příčiny obliby rutinní činnosti

Obliba rutinní činnosti může – spojena s dalšími příznaky – doprovázet těžké psychické poruchy, jako jsou autismus nebo Aspergerův syndrom.

Další onemocnění spojené s nutkavou potřebou rutinního chování může být obsedantně kompulzivní porucha (OCD). Pacient s OCD má nutkání k určitému chování, které musí často opakovat. Typickým příkladem je neustálé kontrolování při odchodu z domu, zda je správně zamčeno, a to i třeba několikrát za sebou. U jiných pacientů se může projevit jako strach z nákazy viry či bakteriemi, což je vede k tomu, že se nedotýkají madel v dopravních prostředcích, klik u dveří, nechtějí si podávat ruce s jinými osobami a ruce si nadměrně často a intenzívně dezinfikují a myjí. Typické je kontrolování věcí znovu a znovu. Určitou formou OCD je i střádání věcí (starých novin, nepotřebných a rozbitých věcí, odpadků).

Potřeba rutinní činnosti se může objevit také vlivem psychické nepohody, kdy člověk hledá ukotvení nebo záchytné body právě v rutinní činnosti.

Jak vyléčit oblibu rutinní činnosti?

Snažte se zapátrat po tom, co vás k podobnému chování vede. Pokud se přistihnete, že vás myšlenky obtěžují, pokud vás dohání k tomu dělat (často opakovaně) nesmyslné věci a nedokážete se ovládnout, pokud cítíte úzkost nebo vztek, když nemůžete danou činnost vykonávat, poraďte se s psychologem nebo psychiatrem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.