Malé menstruační krvácení | Moje zdraví

Malé menstruační krvácení

Každá žena má nejen jinak dlouhý cyklus, ale i jinak silné krvácení, které se může lišit i každý měsíc. Nejsilnější krvácení bývá obvykle druhý až čtvrtý den cyklu. Síla krvácení záleží na hladině hormonů v těle, psychickém rozpoložení, metabolismu ženy a užívání nebo neužívání hormonální antikoncepce.

Výjimkou není ani vynechání menstruace úplně nebo jen takzvané špinění, při kterém odchází z těla jen menší množství tmavé až hnědé krve. Nepravidelná menstruace se obvykle zpravidelní po nasazení hormonální antikoncepce.

Příčiny malého menstruačního krvácení

Slabší menstruační krvácení nastává při užívání hormonální antikoncepce. Menstruace je sice pravidelná, ale děložní sliznice ovlivněná hormony nenarůstá jako při běžném přirozeném cyklu, proto ani žena tolik nekrvácí při jejím odlučování. Menstruace také slábne při anorexii nebo nepřiměřených dietách a váhových výkyvech, kdy tělo nedostává potřebné živiny. Příčinou slabší nebo vynechané menstruace můžou být i vysoký stres nebo metabolické vlivy. Pokud se menstruace nedostaví vůbec, je potřeba zvážit možné těhotenství.

Jak vyléčit malé menstruační krvácení?

V případě, že pozorujete změny během menstruace, poraďte se se svým lékařem.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.