Bulka na víčku | Moje zdraví

Bulka na víčku

Bulka na víčku může znamenat ječné zrno neboli hordeolum anebo vlčí zrno neboli chalazion. Obě onemocnění jsou si na první pohled i svými projevy dost podobná.

Bulka, která se objeví při ječném zrnu, může být začervenalá, bolestivá a okolí může být oteklé. Bulka někdy nemusí být přes celkový otok oka patrná. Okolí oka je oteklé, horké a bolavé. Může být zarudlé i bolavé. Vytvoření bulky může předcházet svědění oka nebo pocit, že do něj něco spadlo.

Příčiny bulky na víčku

Hlavní příčinou ječného zrna je ucpání mazové žlázky, při kterém dojde k hromaděním mazu. Ten je ideálním prostředím pro množení bakterií, které pronikají do oka z okolní kůže. Postupně se v místě postižené žlázky může objevit na vnější kožní nebo vnitřní spojivkové straně puchýřek s prosvítajícím hnisem.

Ječné zrno zpravidla během několika dnů dozraje a praskne. Hnis se vyplaví a místo se zahojí. Někdy se zánět může rozšířit i do hlubších žlázek a způsobit otok celého víčka.

Nenašli jste, co jste hledali?okoočiotokybulkaječné zrnohnis

 Jak vyléčit bulku na víčku

Ječné zrno většinou odezní samo. Nedoporučuje se ho mačkat nebo praskat. Rychlejšímu hojení napomohou horké obklady.

V případě, že je oteklé celé víčko, oko hodně bolí nebo ve chvíli, kdy se ani po týdnu stav nelepší, je vhodné navštívit očního lékaře. Ten může zvážit nasazení antibiotické masti nebo očních kapek. Ječné zrno může přejít i do chronické formy, pak se musí odstranit chirurgicky.

Vlčí zrno může mít složitější průběh. V počínající fázi mohou pomoci antibiotika nebo kortikoidy ve formě kapek či masti. Léčí se déle než ječné zrno. I vlčí zrno může přejít do chronické formy, kdy je potřeba drobná operace.

K lékaři zajděte i ve chvíli, kdy se objeví vysoké horečky, z oka vytéká hnis nebo máte problémy s viděním.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.