Bílá skvrna na zubu | Moje zdraví

Bílá skvrna na zubu

Bílé skvrny se mohou vyskytnout na mléčném chrupu, ale i na druhých zubech. V průběhu věku mohou měnit svou barvu, ale nikdy nezmizí. Vznikají buď v důsledku nadměrného příjmu fluoru během vývoje zubů (fluoróza), nebo naopak v důsledku oslabení skloviny a nedostatku minerálů (demineralizace).

Příčiny bílé skvrny na zubu

Na zabarvení zubů se podílí strava a nápoje, které požíváme. Skvrny na zubech mívají častěji silní kuřáci, sklovinu barví rovněž káva, čaj. Skvrny se mohou tvořit též v důsledku odvápnění, počínajícím zubním kazem a úrazy.

Bílé skvrny na zubech bývají často také projevem tzv. fluorózy, při které se do organismu dostane nadměrné množství v období růstu zubů – většinou kvůli nadměrnému užívání fluoridových tablet v dětství nebo vysokému obsahu fluoru v pitné vodě. Dochází pak k poškození skloviny, které se projevuje matnými skvrnami, které mohou být v horších případech i světle hnědé.

Pokud se skvrny vyskytnou už na mléčných zubech, mělo by dojít ke snížení přísunu fluoru. Je potřeba vhodně vybrat zubní pastu a také zkontrolovat složení vody.

Bílé skvrny na zubu mohou být také způsobené podáváním tetracyklinových antibiotik nebo nadměrným zvracením, například při reflexu nebo bulimii, kdy je zubní sklovina naleptávána žaludečními šťávami. K narušení vývoje skloviny může dojít i v důsledku vysoké horečky nebo celiakie.

Bílé skvrny mohou vzniknout i působením zubního plaku v důsledku nedostatečného nebo špatně prováděného čistění zubů.

Jak vyléčit bílou skvrnu na zubu?

Bílé skvrny nepodceňujte a problém konzultujte se zubním lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.