Potraviny bohaté na vitamin D: Které teď zařadit do jídelníčku?

Vitamin D se společně s vitaminem K2 podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, který se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních a výrazně zvyšovat riziko nemocí srdce a cév.
„Déčko“ má také pozitivní vliv na imunitu, kterou je dobré posilovat průběžně po celý rok. Podílí se také na regulaci krevního tlaku, na růstu krevních, svalových a kožních buněk. Při dostatečných dávkách zlepšuje šanci na vyléčení nemocí a působí i jako prevence proti respiračním onemocněním.
Nejlepší zdroj vitaminu D
Vitamin D si vytváříme především ze slunečních paprsků, někteří odborníci tvrdí, že až z 90 %. Ty ale musí na zemský povrch dopadat pod určitým úhlem svíraným se zemským povrchem. Ten ovšem v České republice dosahují sluneční paprsky přibližně od půlky května zhruba do půlky září.
Zbytek člověk přijímá ve stravě. Dospělá česká populace přijímá z obvyklé stravy v průměru 3,6 μg vitaminu D za den. Doporučená denní dávka je ovšem více než 15–20 μg na osobu a den. Dostatek vitaminu D má z obvyklé české stravy podle výzkumu Centra zdraví, výživy a potravin v zimě jen jedno procento lidí ve věku 19–90 let.
„Určité množství vitaminu D sice obsahují mléko a mléčné výrobky, nicméně jeho hlavním zdrojem je rybí tuk. A zde narážíme na problém, protože je u nás konzumace ryb poměrně malá,“ uvádí MUDr. Petr Tláskal z FN Motol. A pokračuje: „Naše studie ukázaly, že příjem vitaminu D je nízký prakticky ve všech věkových skupinách. Řešením může být úměrné sluneční záření a v zimním období vyšší konzumace přirozených zdrojů vitaminu D nebo o tento vitamin obohaceného mléka či mléčných výrobků.“
V první řadě by měl člověk zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitamin D, v zimním období a obzlášť v čase epidemií přidat i potravinové dopňky.
A která jídla jsou bohatá na vitamin D?
Ryby
Vitamin D najdeme v rybách – vhodné jsou například treska a tresčí játra, sleďové filety, sardinky, tuňák nebo losos. Ryby jsou navíc bohaté i na omega-3 mastné kyseliny, které také výrazně přispívají ke zvýšení imunity.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko je veřejnosti známé spíše v souvislosti s obsahem vápníku. Je ale i zdrojem vitaminu D. Můžete kupovat i výrobky, které jsou touto složkou obohaceny.
Vaječný žloutek
Kromě vitaminu D obsahuje i lecitin, který snižuje vstřebávání cholesterolu. Vejce si dopřávejte klidně každý den.
Houby
Významným zdrojem vitaminu D jsou i houby, tedy ty, které vyrostly v přírodě na slunci, nikoliv ty pěstované pod umělým světlem.