Kde je nejvíce vitaminu D, který pomáhá zlepšit imunitu! Kdo ho nesmí jíst v tabletách? | Moje zdraví

Kde je nejvíce vitaminu D, který pomáhá zlepšit imunitu! Kdo ho nesmí jíst v tabletách?

Kde je nejvíce vitaminu D, který pomáhá zlepšit imunitu! Kdo ho nesmí jíst v tabletách?
Vitamin D • Autor: istock.com
6. března 2024 • 06:00

Vitamin D si vytváříme především ze slunečních paprsků, někteří odborníci tvrdí, že až z 90 procent. Ty ale musí na zemský povrch dopadat pod určitým úhlem svíraným se zemským povrchem. Ten ovšem v České republice dosahují sluneční paprsky přibližně od půlky května zhruba do půlky září.

„Déčko“ má také pozitivní vliv na imunitu, kterou je dobré posilovat průběžně po celý rok. Podílí se také na regulaci krevního tlaku, na růstu krevních, svalových a kožních buněk. Při dostatečných dávkách zlepšuje imunitu i šanci na vyléčení nemocí a působí i jako prevence proti respiračním onemocněním.

Video se připravuje ...
Kila pod kontrolou: Proč potřebujeme vitamin D?VIDEO 

Nejlepší zdroj vitaminu D

Vitamin D se společně s vitaminem K2 podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, jinak se vápník může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních a výrazně zvyšovat riziko nemocí srdce a cév. Vytváříme si ho především ze slunečních paprsků.

Zbytek člověk přijímá ve stravě. Dospělá česká populace přijímá z obvyklé stravy v průměru 3,6 μg vitaminu D za den. Doporučená denní dávka je ovšem více než 15–20 μg na osobu a den. Dostatek vitaminu D má z obvyklé české stravy podle výzkumu Centra zdraví, výživy a potravin v zimě jen jedno procento lidí ve věku 19–90 let.

„Určité množství vitaminu D sice obsahují mléko a mléčné výrobky, nicméně jeho hlavním zdrojem je rybí tuk. A zde narážíme na problém, protože je u nás konzumace ryb poměrně malá,“ uvádí MUDr. Petr Tláskal z FN Motol. Studie jasně ukazují, že příjem vitaminu D je nízký prakticky ve všech věkových skupinách. Řešením může být úměrné sluneční záření a v zimním období vyšší konzumace přirozených zdrojů vitaminu D a v zimním období a obzlášť v čase epidemií přidat i potravinové doplňky.

Jak správně užívat vitamin D?

Vitamin D se do těla lépe vstřebá, pokud ho doplníte vitaminem K2. "Déčko" totiž pomůže ke vstřebávání vápníku ze střeva do krve, vitaminem K2 zase přenáší  vápník z krve do kostí. Nejlepší je přidat i hořčík, který je také důležitý pro správné fungování vitaminu D.

Pozor ale! Ti, kdo užívají warfarin na ředění krve, si musí na užívání vápníku i vitaminu K2 dát vždy pozor a nikdy ho neužívat bez porady s lékařem. V některých případech by totiž tyto doplňky stravy mohly zhoršit riziko nemocí srdce a cév. 

Která jídla jsou bohatá na vitamin D?

Ryby

Nejvíce vitaminu D najdeme v rybách – vhodné jsou například treska a tresčí játra, sleďové filety, sardinky, tuňák nebo losos. Ryby jsou navíc bohaté i na omega-3 mastné kyseliny, které také výrazně přispívají ke zvýšení imunity.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko je veřejnosti známé spíše v souvislosti s obsahem vápníku. Je ale i zdrojem vitaminu D. Můžete kupovat i výrobky, které jsou touto složkou obohaceny.

Vaječný žloutek

Kromě vitaminu D obsahuje i lecitin, který snižuje vstřebávání cholesterolu. Vejce si dopřávejte klidně každý den.

Houby

Zdrojem vitaminu D jsou i houby, tedy ty, které vyrostly v přírodě na slunci, nikoliv ty pěstované pod umělým světlem.

 

Autor: Pavla Skurovcová, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.