Domácí bělení: Nová pravidla omezila výběr přípravků | Moje zdraví

Domácí bělení: Nová pravidla omezila výběr přípravků

Domácí bělení: Nová pravidla omezila výběr přípravků
Některé druhy domácího bělení nejsou pro zuby vhodné. • Autor: istockphoto.com
10. října 2016 • 16:05

Hitem posledních několika let se napříč generacemi stalo bělení zubů. Lidé si nechávají bělit zuby v ordinaci stomatologa nebo dentální hygienistky. Sami si nakupují přípravky, kterými chtějí rozzářit odstín zubní skloviny. 

Začátkem listopadu minulého roku došlo ke změně legislativy ohledně použití bělicích přípravků pro domácí bělení. Co tato změna znamená pro všechny uživatele z řad laiků i odborníků? Odpovídá Mgr. David Ševčík ze společnosti Profimed, s. r. o.: Nová vyhláška nám sděluje nové pravidlo jednoznačně platné v rámci celé EU (nemusí však být zavedeno všude ke stejnému datu).

Dříve běžně dostupné produkty s obsahem peroxidů podléhaly velmi přísné regulaci prodeje, která zásadně ovlivnila, přesněji řečeno spíše zmasakrovala jejich prodej, ale i použití. V jakékoli prodejní síti jsou počínaje listopadem 2012 prodejné pouze produkty s koncentrací peroxidů do 0,1 %. Takový obsah měly a mají kvalitní zubní pasty určené pro dlouhodobou komplexní péči o zuby. Tyto pasty zuby nápadně nebělí, ale starají se o nejkvalitnější čištění zubů (mezi pastami) odbouráváním pigmentací (například z kávy, čaje, kouření, vína, ovoce…) a brání jejich dalšímu usazování. 

Koncentrace peroxidů v těchto prostředcích byla řádově vyšší (cca 5–10%). Takto významnějšího a rychlejšího vybělení lze nyní dosáhnout jen v ordinacích lékaře (či nákupem produktu u lékaře). I zde je ovšem co do obsahu peroxidů stanoven maximální limit, který nově činí pouhých 6 %. Vyšší koncentrace není povolena ani lékaři, jakkoli se dosud k ordinačnímu bělení užívalo gelů o koncentraci cca mezi 10 a 35 %. Celkově jsou tedy možnosti bělení zubů oproti nedávné době velice omezené. Změnu přinesou až nové technologie určené k bělení zubů. Ty jsou již nyní velice pokročilé a připravené nastoupit na uvolněné místo. 

Dříve prodávané bělicí kúry v podobě per, pásek či gelů s nosiči pro domácí použití již ve volném prodeji být nesmí. 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.