S půlkou těla žije mladý muž naplno. To musíte vidět | Moje zdraví

S půlkou těla žije mladý muž naplno. To musíte vidět

26. dubna 2018 • 10:00

"To je ten zajímavý týpek," říkají lidi, co Rowdyho znají.

Třicetiletý Rowdy Burton už toho v životě zažil mnoho. Když mu byly tři roky, přišel kvůli diagnóze zvané Sacral Agenesis o obě nohy. Kaudální regresní syndrom nebo sakrální ageneze je vrozená porucha, při níž dochází k abnormálnímu vývoji plodu v dolní části páteře. Pod pasem mu místo nohou zbyly jen pahýly. Kvůli svému handicapu zažil na vlastní kůži krutý výsměch od spolužáků.

Jenže Rowdy se nevzdal a ač má nyní jen půlku těla, žije plný aktivní život. Nerad používá invalidní vozík, raději se pohybuje „po svých“ a opírá se o ruce a lokty. Mezi jeho oblíbený dopravní prostředek patří skateboard, ale dokáže řídit i auto. A rád hraje tenis.

„Snažím se na všem hledat pozitiva a koukat se na věci z té lepší stránky,“ říká třicetiletý Rowdy.
Lidé se ho často ptají, jak se žije s polovinou těla a jaké těžkosti každý den zažívá. „Nemohu to porovnat, nevím, jaký je život s nohama. Odjakživa vnímám sebe jako chlapíka s půlkou těla,“ dodává.

"Nohy mi musely být amputovány, protože nebyly pohyblivé a zůstalo by mi několik kilogramů mrtvé váhy. Nemohl bych sedět na vozíku ani používat berle,“ vysvětluje.

"Teď se mi daří dobře. Moji přátelé mi dokonce někdy řeknou, že občas zapomenou, že vlastně nemám nohy. A to je opravdu hezké slyšet,“ říká muž, který plánuje svou budoucnost a chce toho ještě mnoho vyzkoušet.

Jedna věc mladému muži přeci jen v životě chybí. Přítelkyně. Podle Rowdyho jsou největší překážkou kolostomické sáčky, které musí nosit kvůli umělému vývodu tlustého střeva. „Poslední věc, kterou by chtěl člověk v intimních chvílích řešit, jsou právě sáčky,“ říká.

„Rád bych měl vlastní děti a moje tělo mi to umožňuje,“ dodává Rowdy.

S vrozenou vývojovou vadou, kterou Rowdy trpí, se narodí jedno z 25 tisíc dětí.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.