První nevidomý chlapec v Česku může ovládat mobilem dávkování inzulínu a nemusí si ho píchat | Moje zdraví

První nevidomý chlapec v Česku může ovládat mobilem dávkování inzulínu a nemusí si ho píchat

První nevidomý chlapec v Česku může ovládat mobilem dávkování inzulínu a nemusí si ho píchat
Autor: FN Brno
29. června 2020 • 14:53

Šestnáctiletý pacient Benjamin z Fakultní nemocnice Brno je prvním nevidomým pacientem s diabetem v Česku, který používá inzulínovou pumpu ovládanou mobilní aplikací. To mu pomáhá mnohem lépe zvládat nemoc a dodávat tělu přesné dávky potřebného inzulínu. 

Jak systém funguje? K pochopení je třeba vysvětlit, že zařízení se používá pro pacienty s diabetem I. typu, to jsou ti, kteří mají nemoc často od dětství a v podstatě se s ní narodili. Inzulínová pumpa dodávající do těla potřebnou látku je nepřetržitě propojena s tělem prostřednictvím infuzního setu. Pacienti ji mají většinou na břiše. 

Výhodou pumpy je rovněž fakt, že inzulín dodává tělu stále a dávku je možné okamžitě zvýšit či snížit v závislosti na tom, jakou má hladinu cukru v krvi. To závisí nejen na tom, co pacient jí, ale také na tom, jaký má energetický výdej, nebo na hladině stresu. Glykémie se zjišťuje pomocí glukometru. Na základě toho si pak pacient může dávku změnit.  

Pacient může svou pumpu ovládat pomocí tlačítek a informací na displeji pumpy nebo právě prostřednictvím mobilního telefonu, jako je tomu u nevidomého pacienta.

Nižší počet vpichů

Proč je kontinuální používání inzulínové pumpy pro pacienta výhodné? Oproti terapii inzulinovými pery se rapidně snižuje počet vpichů do těla. To je zejména pro nevidomého pacienta výrazná pomoc. „Když jsem se s mobilem naučil pracovat, tak jsem měl zprvu problémy, ale jakmile jsem se v aplikaci vyznal, objevil jsem všechny její výhody,“ říká pacient Benjamin.

Díky mobilní pumpě dochází ke vpichům zhruba jednou za dva až tři dny, předtím bylo třeba inzulín aplikovat několikrát denně. „Proto můžeme říci, že se jedná o další posun v léčbě diabetu, která je zejména pro nevidomého chlapce velkou pomocí. Benjamin je úplně bezproblémový pacient, se kterým se výborně spolupracuje. Toto zařízení omezí počet vpichů do těla, a to velice zásadně. Terapie pomocí inzulínové pumpy stojí na pomyslném vrcholu léčby diabetu,“ uvádí MUDr. Klára Hájková z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

„Podle našich informací je Benjamin pravděpodobně prvním nevidomým pacientem na inzulínové pumpě v České republice a je zářným příkladem toho, že když je člověk motivovaný, neexistují pro něj překážky. Pokud se k tomu připojí podpora ze strany lékaře a nejbližšího okolí, pravděpodobně není důvod, proč by nevidomí lidé nemohli za pomoci vhodných technologií inzulinovou pumpu ovládat. Pravdou je, že edukační proces na ovládání inzulínové pumpy je mnohem náročnější než u běžných pacientů. Ve výsledku se ale vynaložené úsilí bohatě vrátí spokojeností a lepší kvalitou léčby. Budeme rádi, když této komunitě pomůžeme vylepšit život s inzulínovou pumpou,“ říká Ing. Petr Vrchota z firmy MTE v Brně, která zařízení vyvíjí.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.