Na nezhoubné zvětšení prostaty pomůže i laser green light | Moje zdraví

Na nezhoubné zvětšení prostaty pomůže i laser green light

Na nezhoubné zvětšení prostaty pomůže i laser green light
Jedním z nejčastějších urologických onemocnění mužů je nezhoubné zvětšení prostaty (BHP). • Autor: Shutterstock.com
27. října 2016 • 13:06

„Náš obor se neustále vyvíjí. Přístupy a operační techniky, které známe desítky let, zde ale mají pořád své místo,“ říká primář urologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph. D.

Jedním z nejčastějších urologických onemocnění mužů je nezhoubné zvětšení prostaty (BHP). Dá se mu předcházet?

Kromě extrémně drastického hormonálního zásahu, spočívajícího v kastraci před pubertou, se BHP účinně předejít nedá. Kastrace se samozřejmě neprovádí - nezbývá tedy než prostatu sledovat, pravidelně vyšetřovat a předcházet eventuálním problémům, které způsobuje.

Jak funguje farmakologická léčba?

Jsou dvě standardní metody farmakoterapie a každá má mírně odlišný mechanismus. Každá z nich se hodí na trochu jiného muže - jedny léky působí do několika hodin, u druhých se naopak efekt projeví v řádu několika měsíců. Pak existují volně prodejné léky, většinou fytofarmaka. Některé z nich mají skutečně mírný účinek ve smyslu zlepšení parametrů.

A co miniinvazivní operace - fotoselektivní vaporizace (odpaření) prostaty pomocí laseru green light?

Fotoselektivní vaporizace zeleným světlem je hitem posledních let. Technika se přitom neustále zlepšuje - dříve jsme měli laser o výkonu 80 W, poté až 120 W, ten dnešní má 180 W. Operaci to nesmírně zefektivňuje. Nový typ má dobré chlazení, takže převod energie vláknem z jednoho konce na druhý, který se dříve v průběhu operačního výkonu zhoršoval, je dnes zachován. To umožňuje udržet stejný výkon po celou dobu operace. Green light rozhodně není masová záležitost, má své limity a nehodí se pro každého. Pacientům v určitých indikacích ale pomůže - kromě rizikových pacientů jsou to mladší muži, profesně aktivní, kteří si zákrok hradí sami, ale mají výhodu mnohem kratší rekonvalescence.

S čím nejčastěji léčíte ženy?

Ponejvíce to jsou nádory ledvin a močového měchýře, kameny v močových cestách a záněty močových cest.

Jaká je kapacita vašeho oddělení?

Máme třicet lůžek včetně vlastní moderní JIP, která výrazně zlepšuje úroveň odborné péče. Jsme za to managementu naší nemocnice nesmírně vděčni, protože je známo, že dnes velmi často preferované multioborové JIP sice mohou být ekonomicky výhodnější, ale nemohou vždy a pro všechny obory zajistit tak kvalitní specializovanou péči.

Kolik pacientů k vám patří?

Spádová oblast je veliká, pražských obyvatel v našich spádových obvodech je asi 250 tisíc a k tomu patří geograficky odpovídající část Středočeského kraje, kde neexistuje samostatné urologické pracoviště. Celkově jde asi o 400 tisíc pacientů.

Co se vám v Krči líbí a co byste naopak změnil?

Líbí se mi, že je to velikostí a strukturou přiměřeně velká nemocnice, přibližně na úrovni krajského zařízení. Po stránce ekonomické je dobře řiditelná a jsou u nás kvalitně zastoupeny prakticky všechny obory, některá pracoviště patří mezi nejlepší v republice. Tato situace se velmi dobře promítá i do mezilidských vztahů. Máme k sobě blízko jak v rámci kolegiálním, tak i mezi nadřízenými a podřízenými; je tu zkrátka trochu taková rodinná atmosféra, což v Praze nebývá vždy zvykem. Také se mi líbí pavilónový způsob uspořádání - i když provozně nemusí být vždy úplně ideální, na pacienty působí mnohem příjemnějším, uklidňujícím dojmem než neosobní monobloky. A kdybych měl ve své moci něco změnit? Snažil bych se zmodernizovat zevnějšek některých starších budov, jež na pacienty nemusejí vždy působit sympatickým dojmem.

Máte dost času na své blízké?

To bohužel nemám, ale naštěstí mám velmi dobré rodinné zázemí, které mi umožňuje dělat práci v tomto rozsahu…

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.