Jak se vyrovnává s nepříjemnou nemocí? Ukáže ji celému světu | Moje zdraví

Jak se vyrovnává s nepříjemnou nemocí? Ukáže ji celému světu

6. března 2018 • 06:00

Ukázat obličej s velkými skvrnami nebylo zpočátku jednoduché.

Dvaatřicetiletá Janka Budimirova trpí od roku 2015 chorobou zvanou hyperpigmentace kůže. Ta jí vytváří na těle velké, viditelné tmavé skvrny. Situace nebyla pro tuto populární fitness instruktorku jednoduchá. Byla totiž vždy zvyklá být mezi lidmi a byla též velmi aktivní na sociálních sítích.

Jenže skvrny, které se jí na těle objevily, se začaly časem zvětšovat a stávaly se zřetelnějšími. To bylo pro ženu, která nikdy nepoužívala make-up, nepříjemné.

Janka se s tím ale vyrovnala po svém. Po počátečním skrývání problému vystavila na sociálních sítích své fotky. Je to její způsob, jak se za problémy nestydět a jak je přijmout.

„Nejdřív se mi na kůži objevily malé skvrny. Jenže ty se pak začaly rozšiřovat a tmavnout,“ popisuje Janka.

"Ráda bych všem řekla, že mě tato situace netrápí a že můžu klidně chodit ven mezi lidi. Ale není tomu tak,“ pokračuje.

„Nikdy jsem nenosila make-up, teď ano. Pracuji na sobě a snažím se získat odvahu ukázat obličej, jaký je ve skutečnosti, bez toho, abych se cítila špatně, kdykoliv uslyším dotaz: Uf, co to máš na obličeji?“ dodává Janka.

„Ukázat veřejně fotografie je nejlepší cesta, jak začít,“ píše fitness trenérka, která žije v Bělehradě, hlavním městě Srbska. Pravidelně informuje o zdravé výživě a cvičení i na svém Youtube kanálu.

Než ji byla stanovena správná diagnóza, podstoupila různé druhy léčby, ale bez úspěchu.

„Píšu všem, kteří o sobě pochybují kvůli vzhledu. Myslíte, že nejste dost dobří, protože nemáte bezchybnou tvář, ideální obočí a vypnutou kůži? Kdo určuje, co je krásné a co není? Každý z nás je něčím zvláštní. Tak proč bych se měla skrývat? Jsem přece tady.“

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.