Policie v úzkých. Člověka s hyperrealistickou maskou těžko odhalíte | Moje zdraví

Policie v úzkých. Člověka s hyperrealistickou maskou těžko odhalíte

21. listopadu 2017 • 16:00

Už žádný Fantomas. Hyperrealistické obličejové masky, které vytvořil hollywoodský tým pro speciální efekty, jsou tak dokonalé, že vypadají jako opravdové lidské tváře.

To zní jako dobrá zpráva. Vlnu nadšení ale nevyvolaly v řadách policie a mezi bezpečnostními experty. Ti totiž musí vyvinout metody, které by takové masky uměly odhalit.

Masky, které používal Tom Cruise ve filmu Mission Impossible II, jsou nyní k dostání v internetových obchodech za 500 liber, přibližně 14 tisíc korun.

Již v roce 2010 se člověk s hyperrealistickou maskou úspěšně dostal z Hongkongu do Vancouveru. A pak je začali využívat nepoctivci k páchání trestné činnosti. Dodnes nejsou všichni pachatelé odhaleni.

Silikonové masky změní vzhled svého nositele tak, že nepoznáte jeho pohlaví ani věk.

Psychologové z University of York ve Velké Británii již otestovali, jak obstojí člověk s maskou v každodenních situacích reálného světa.

"Chtěli jsme zjistit, jak jsou lidé schopni rozlišit masky od skutečných tváří. Požádali jsme je, aby si prohlédli tváře na fotografiích i ve skutečnosti. Jen jeden ze sta sledovatelů poznal masku,“ popisuje psycholog Rob Jenkins

"Když jsme se dále vyptávali, zda sledující vidí na obličejích něco neobvyklého, změnilo se číslo na jednoho z padesáti. A i když jsme našim sledovatelům řekli, že mohou vidět i lidi v maskách, většina byla stále přesvědčena, že vidí skutečnou tvář,“ dodává Jet Sanders, student psychologie z University of York.

"Lidský mozek je citlivý na vnímání obličejů dalších lidí. Tvůrcům masek se tedy povedl výjimečný kousek, kterým mohou dokonale zmást,“ dodává.

Snadná dostupnost těchto masek představuje novou bezpečnostní výzvu. Čím více se dozvíme, jak masky rozpoznat, tím lépe můžeme pracovat na zvýšení bezpečnosti. Výzkum byl publikován v časopise Cognitive Research.

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.