Jak se implantuje bezdrátový kardiostimulátor? Bezbolestně | Moje zdraví

Jak se implantuje bezdrátový kardiostimulátor? Bezbolestně

Jak se implantuje bezdrátový kardiostimulátor? Bezbolestně
Moderní typy kardiostimulátorů už pod kůží ani nanahmatáte • Autor: shutterstock.com
20. března 2017 • 06:00

Nemocným srdcím již od roku 1958 pomáhají implantované kardiostimulátory. Dokáží příznivě ovlivnit jejich činnost elektrickými pulzy. Už druhým rokem u nás funguje skvělá novinka - bezdrátový kardiostimulátor. Bojíte se, že se tento zákrok nevyhne ani vám? Přečtěte si, co to obnáší.

Kardiostimulátory se postupně zdokonalovaly a také zmenšovaly. Do nedávné doby bylo obvyklým místem pro jejich uložení místo v podkoží pod klíční kostí. Vodiče je pak propojují s elektrodami v srdci. Situace se však radikálně změnila na konci roku 2015 . Kardiologové Nemocnice Na Homolce ve spolupráci s americkým týmem implantovali jako první na světě „bezdrátový“ kardiostimulátor přímo do srdce. 

LCP, jak se nová technologie nazývá, se implantuje ze vpichu v třísle cévním systémem pomocí katétru (tenkého vodiče). Putuje až do hrotu pravé srdeční komory, kde se šroubovitým pohybem zafixuje. LCP (z anglického leadless cardiac pacemaker - bezdrátový kardiostimulátor) vyvinula americká firma Nanostim, Inc.

„Nový typ přístroje obsahuje elektrody i stimulátor v jednom, a proto odpadá propojení těchto složek vodiči jako u běžných kardiostimulátorů. Díky tomu se významně snižují nejčastější rizika léčby - zejména zanesení infekce prostřednictvím vodičů a mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem pro nemocného je možnost větší pohybové aktivity, větší pohodí i příznivý kosmetický efekt,“ uvádí primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce prof. MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC, který tyto první implantace provedl. 

A proč se světová premiéra odehrála právě v Praze? Podle slov Chrise Hubbarda z firmy Nanostim Inc., hrála velkou roli dlouholetá spolupráce s profesorem Neužilem a to, že Nemocnice Na Homolce disponuje pracovištěm se zkušenostmi s aplikací nových technologií. Bezdrátový kardiostimulátor je vyroben z ušlechtilého kovu a je velký jako mikrotužková baterie. Jeho implantace trvá přibližně 15 minut, a jak potvrzují operovaní pacienti, při lokální anestezii vůbec nic necítili.

Operace bez bolesti

Mezi dosud 16 pacienty má za sebou světovou premiéru 75letý Miroslav Šeba z Mělníka. Zákrok podstoupil 2. prosince loňského roku. „Určitě nejhorší na všem bylo to čekání, protože se jednalo o něco úplně nového. Když jsem byl připravený na sále, už jsem pak jen cítil vpich do třísla a brzy bylo hotovo.“ Další pacientka paní Věra Motyčková uvádí: „Byl to koncert, nenapadlo mě cítit se ohrožená. Děkuji profesoru Neužilovi a všem ostatním, nikdy jim nepřestanu být vděčná.“

„Celé se to odehrávalo při plném vědomí. Zavedení kardiostimulátoru bylo velmi rychlé, mnohem hůře jsem snášel několikahodinové ležení na zádech po zákroku,“ vzpomíná další z operovaných Lubomír Navrátil z Kamenického Šenova. 

Nemocnice Na Homolce a další vybraná centra v Evropě provedou implantace LCP vždy přibližně padesáti pacientům. Po získání certifikace v rámci Evropské unie může být nová technologie zavedena do běžné praxe. A co se stane, až baterie v novém kardiostimulátoru doslouží - zhruba po šesti letech? Stejnou cestou se pomocí katétru tento miniatruní kardiostimulátor vyjme a vymění za nový. 

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.