Jak barvy ovlivňují nás a naši psychiku? | Moje zdraví

Jak barvy ovlivňují nás a naši psychiku?

Jak barvy ovlivňují nás a naši psychiku?
Autor: Kateřina Kubíková
31. října 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Už jste někdy slyšeli o tom, jak nás barvy ovlivňují? Jak působí na naši psychiku? Není tajemstvím, že na nás dnes a denně působí řada vnějších faktorů a vlivů. Oproti době před několika desítkami let během dne musíme zpracovat tolik podnětů, jako pravěcí lidé za rok. V konkrétní části dne se proto nechte obejmout takovými odstíny, které vás ve vašem aktuálním rozpoložení nebo záměru jenom podpoří.

Podrážděnost, únava, ale také vysoká produktivita

Možná jste v minulosti zaznamenali stav, kdy jste se cítili podráždění, unavení, nebo naopak vysoce produktivní nebo dobře naladění. Kromě faktorů, jako jsou spánek, sport nebo pravidelná denní strava, mohly mít na tento stav vliv také barvy.

O tom, že barvy ovlivňují lidskou psychiku toho bylo napsáno mnoho. Proto se na barevné odstíny pamatuje při zařizování jednotlivých místností v domě, které mají sloužit ke konkrétnímu účelu. Zatímco v některých případech se to řeší tradičním vymalováním, jindy vstupují do popředí samolepící tapety, které jsou praktické v jedné věci – kdykoliv se dají sundat a během okamžiku vyměnit za jiný motiv. Navíc tato změna, k níž dochází mnohdy velmi nečekaně, nenadělá příliš mnoho nepořádku okolo.

Žlutá barva efektivně zabírá proti depresi

Mezi velmi časté zdravotní problémy naší společnosti patří jednoznačně deprese. Vzniknout může z mnoha důvodů, bezpodmínečně také proto, že dojde k nějaké nenadálé změně v zaměstnání apod. Projevuje se prokazatelně například tím, že se člověk najednou začne cítit více v nepohodě, mění se mu krevní tlak, dochází k proměně tělesné teploty, celkově se mění svalový tonus.

Autor: Kateřina Kubíková

Právě tyto věci se také sledovaly ve chvíli, kdy se testovalo působení barev na člověka. A ukázalo se jedno – žlutá dostává všechny důležité hodnoty do normálu. Tedy alespoň v porovnání s šedou nebo tmavě červenou barvou.

Žlutá se tak hodí například do pracoven nebo dětských pokojů. Obecně také do míst, kde potřebujete být produktivní.

U červené je nám veseleji

V případě červené barvy jsou dopady různorodé. Záleží vždy na tom, kam červenou umístíte nebo jak moc se jí (a v jaké chvíli dne) budete obklopovat. Obecně se ví, že červená barva je barvou aktivity a také činorodosti, zároveň vitality, optimismu, na druhou stranu také agrese a nebezpečí. Dejte si tedy velký pozor na to, jak s ní budete nakládat.

Do ložnice se červená barva nehodí. Právě tady toužíte po maximálním klidu a odpočinku, nikoliv po věcech nebo jevech, které nám aktivují mozek a upoutají naši pozornost. A červená bohužel v této místnosti přesně takto bude působit – bude lehce agresivního rázu, což je efekt, který není v ložnici žádoucí. Naopak volte spíše odstíny modré, případně neutrální bílou a béžovou, jež jsou barvy jemné a něžné, bez emočního vzrušení.

Červené se však nebojte třeba v jídelně, protože má tendenci probouzet chuť k jídlu. Případně se do ní zahalte, když půjdete na nějakou konkrétní akci.

Autor: Kateřina Kubíková

Studená modrá pro celkové ochlazení a uklidnění

Když už jsme zmínili modrou barvu, chvíli u ní zůstaňme. Je ideální na celkové zklidnění a vyvolává ospalost. Do ložnice je, jak již bylo zmíněno, tedy naprosto ideální. Dokonce se s ní nemá šetřit ani v obývacím pokoji, protože umí prokazatelně tlumit hádky. To se může ostatně hodit také na pracovištích.

A jak jsou na tom další barvy?

●     Zelená – zvyšuje celkovou produktivitu člověka.

●     Oranžová – podporuje konverzaci.  

●     Zlatá – působí jako sluníčko, přináší člověku celkovou rovnováhu.          

●     Černá – nemusí nutně působit depresivně, vyjadřuje serióznost a důstojnost.

●     Růžová – působí podobně jako červená, a sice pozvedá chuť k jídlu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.