Češi jsou přeborníci v braní léků, zbytečně pak umírají na jejich vzájemné interakce | Moje zdraví

Češi jsou přeborníci v braní léků, zbytečně pak umírají na jejich vzájemné interakce

Češi jsou přeborníci v braní léků, zbytečně pak umírají na jejich vzájemné interakce
Náklady na hospitalizaci pacientů poškozených nežádoucí interakcí jsou téměř 850 milionů korun ročně • Autor: iStock.com
16. února 2017 • 06:00

Zjednodušeně lze říci, že přes dvě stovky Čechů ročně zemřou, protože nečtou příbalové letáky. Nebo jim plně nerozumí. Kromě toho, že jsou dlouhé, obsahují odborné výrazy, se kterými si laikové prostě těžko poradí. A tak mohou nevědomě kombinovat léky, které se spolu kombinovat nemají. Například proto, že se jejich účinky ruší. Na to by vás sice měl upozornit lékař či lékárník, někdy se tak nestane, jindy člověk přeslechne nebo se nesoustředí. Co dělat, když si nejste jisti? Jak si ověřit, co za lék berete a co k němu můžete? Víme, kde najít okamžitou a bezplatnou pomoc!

Kvůli nesprávnému kombinování léků a následným nežádoucím interakcím je každoročně hospitalizováno zhruba 3 400 pacientů. To pochopitelně také zdravotnictví něco stojí. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) spočítala, že české zdravotnictví přichází téměř o 850 milionů korun za rok.

Problém představují zejména starší lidé. Špatně si pamatují názvy léků, často jich berou tolik, navíc od různých lékařů, nezřídka musí i kvůli nežádoucímu účinku jednoho léku brát další lék na jeho potlačení a podobně. Nakonec až osvícený lékař, který si dá tu práci a prostuduje všechny pacientovy léky, zjistí, že kdyby jich bral jen polovinu, jeho problémy by byly menší.

Třezalka snižuje účinek antikoncepce

Léky se navíc mohou navzájem ovlivňovat a měnit své účinky. Podle doktorky farmacie Veroniky Krajčové z lékárny Fakultní nemocnice v Motole jsou problémem také určité potraviny, koření nebo byliny. „Známý je příklad grapefruitu či pomela. Tyto citrusy zvyšují hladinu některých léčiv, konkrétně antidepresiv a antiepileptik. Naopak taková třezalka dokáže silně zredukovat hladinu hormonální antikoncepce v těle ženy, což může – hlavně u nízkohladinné antikoncepce – vést až k nechtěnému těhotenství,“ upozorňuje doktorka farmacie.

A tak se může klidně stát, že místo toho, aby lék pacientovi ulevil, způsobí pravý opak. Informace o nežádoucích interakcích by měl pacient v ideálním případě získat od ošetřujícího lékaře. Ne vždy se tak stane. Mnoha problémům předejdou také lékárníci. „Pokud víme, že vydávaný lék má vysoký potenciál způsobit nežádoucí interakci, cíleně se pacienta vyptáváme, jaké další léky bere. Týká se to řady antidepresiv, antiepileptik či třeba statinů,“ říká doktorka farmacie Veronika Krajčová z lékárny Fakultní nemocnice v Motole. Ale i v lékárně může mít člověk pocit, že si vše bude pamatovat. A pak přijde domů a vše je jinak. Jediným systémovým řešením by byla elektronická evidence léků, které pacient bere. Ta zatím v České republice plošně neexistuje.

Internetová poradna pomůže

I z toho důvodu provozuje AIFP internetovou poradnu Znám své léky. „Poradnu jsme spustili v polovině roku 2014. Za dva a půl roku jsme zodpověděli skoro 33 tisíc dotazů. Téměř v desetině případů jsme odhalili duplicity, tedy současné užívání léků se stejnou účinnou látkou, ve 35,5 procentech jsme objevili nějakou lékovou interakci. Vysledovali jsme také, že problémy se nejčastěji vyskytují u léků působících na kardiovaskulární systém a léků ovlivňujících srážlivost krve,“ popisuje specialista poradny Znám své léky, farmaceut Petr Průša.

Počet zjištěných interakcí v poradně podle něj neklesá, i přes osvětu naopak mírně roste. „Když jsme dotazy sčítali před rokem, vyšlo nám, že alespoň jednu interakci mezi užívanými léky mělo 34,9 procent tazatelů. Letos už to je 35, 5 procent. Logickým vysvětlením je, že lidé berou léků stále více,“ uzavírá Petr Průša.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.