Varikokéla: Příznaky, projevy, léčba, vliv na plodnost | Moje zdraví

Varikokéla

Je nemoc, která se týká jen mužů. Jde o žilní problém, kdy dochází v (obvykle jen v jednom, a to levém) varleti ke městnání krve a vzniku žilního městnání, které se dá velmi zjednodušeně přirovnat například k jinému projevu žilního městnání, jako jsou hemoroidy.

Pokud žíly nefungují dobře, dojde k takzvanému městnání krve. Tím se zhorší proudění okysličené krve zpět do krevního oběhu (krev se městná ve varleti). Tím, že krev zůstává ve varleti déle, varle se otepluje, což může mít negativní vliv na plodnost.

Příznaky varikokély

Varikokélu pacient obvykle sám nepozná, ke zvětšení objemu varlete dochází bohužel, až když už jsou žíly výrazně poškozeny. Někdy může varovat pocit těžkosti a nepohodlí v oblasti šourku nebo lze zvětšené žilky nahmatat.

Postihuje

muži

Projevuje se

Léčba varikokély

V případě, že si nahmatáte nějaké útvary v oblasti varlete, je vždy třeba vyloučit rakovinu varlete a také nemoc odlišit od dalších podobných chorob, jako jsou hydrokéla a spermatokéla. To lékař pozná pohmatem a ultrazvukovým vyšetřením. U varikokély je možné pacienta pouze sledovat, případně se rozhodnout pro operaci, při které se postižené žíly vyjmou nebo přeruší. To je možné učinit buď klasicky, nebo laparoskopicky. Další možností je sklerotizace, kdy se žíla zaslepí.

Léky

Nepodávají se, nemoc se léčí chirurgicky.

Nenašli jste, co jste hledali?varlatavarikokélaplodnost mužůhemorodidy

Prevence

Protože jde o žilní problémy, mají k ní náchylnost lidé, kterým se žilní problémy projevují i v jiných částech těla, například jako hemoroidy. I když jde nemoc ovlivnit jen málo, pomáhá zdravý životní styl.

Kdy vyhledat lékaře

Když si nahmatáte nějaký útvar ve varleti.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.