Pupeční kýla, umbilikální hernie: Příznaky, operace, prevence | Moje zdraví

Pupeční kýla

Obvykle jde o vyklenutí pobřišnice do pupku – tedy nejslabšího místa ve stěně břišní. Vyskytuje se přibližně u dvaceti procent novorozenců, v případě předčasně narozených se dokonce vyskytuje až v 80 %.

Dochází zde k oslabení v místě napojení cév pupeční šňůry, přičemž jsou střeva, játra nebo jiné orgány vystaveny vytlačování mimo břišní dutinu. Může se to také stát ženám v těhotenství a po porodu nebo při velké námaze.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

břišní stěna

Příznaky

Pokud nebyla tato vada u novorozence patrná, lze ji odhalit i později, např. když dítě pláče nebo kašle, je namáhána oblast břicha a může dojít k zvětšení bulky na břiše nebo k jejímu vytvoření. V dospělosti se pupeční kýla projeví vyklenutým pupkem, nahmatáním bulky v oblasti pupku a někdy i bolestí. Kýlu u dospělých můžou způsobit nadváha, silný kašel, velká námaha nebo těhotenství.

Léčba

Léčba pupeční kýly se řeší operačně. U dítěte často dochází ke spontánnímu uzávěru kýlní branky, proto se s operací vyčkává do předškolního věku. U dospělého člověka, který prodělá kýlu, se po příslušných předoperačních vyšetřeních řeší obvykle následným laparoskopickým zákrokem. Pacientu tak zůstává jen malá jizva po zákroku, která časem prakticky zmizí. Záleží však také na velikosti kýly.

Vyšetření

Kýla se vyšetřuje hmatem, pokud si lékař není jistý, pošle pacienta na sonografii břišní stěny.

V  těhotenství

Kýla se u těhotných operuje až po porodu, jelikož operace je v těhotenství riskantní, mezitím žena využívá ortopedické pomůcky

Možné komplikace

Možnou komplikací při pupeční kýle může být komplikovaný porod, především předčasný. Hlavním nebezpečím prodělané kýly je stav, při kterém nedojde k samovolnému návratu orgánů do břišní dutiny zpět, tím hrozí tzv. uskřinutí kýly, perforace střeva, zaplavení břišní dutiny a následný zánět pobřišnice, což vede až k ohrožení života.

U malých dětí k uskřinutí pupečníkové kýly dochází jen velice vzácně.

Trvalé následky

Neoperovaná kýla se časem zvětšuje a zintenzivňují se bolesti. Následovat může perforace střeva nebo poškození jiných orgánů.

Zdravotní cviky

Pokud již kýlu máte, může cvičení vzniklou kýlu naopak zhoršit. V první řadě je tedy důležité cvičit preventivně. Pro pravidelné cvičení proti kýle jsou tradiční sklapovačky na zádech se sepnutýma rukama za hlavou a pokrčenými koleny. Důležité je samozřejmě správné tempo cvičení, kdy se nepředkláníme v rychlých pohybech až k nohám, ale balančně s výdrží v předklonu zpevňujeme břišní svaly a nepřetěžujeme tím záda. Ve stejné poloze na zádech můžeme zvedat hýždě a přitom tlačit ramena k zemi. Stejně jako u sklapovaček je účinnější výdrž v poloze než frekvence cviků.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Kýla může v dospělosti potkat každého, lze jí však svým způsobem života předcházet. Důležitá je vyvážená strava, která předchází přebytečnému tlaku ve střevech na břišní dutinu. Vhodné je také lehké pravidelné cvičení pro zpevnění břišního svalstva. Pokud trpíte menší nadváhou s viditelným zvětšením břicha, je dobré se snažit alespoň částečně zhubnout a nepřetěžovat v tomto případě nezpevněné břišní svalstvo a předejít vyklenutí z břišní dutiny.

Kdy jít k lékaři

K lékaři jděte ihned, jakmile se vám v oblasti pupku objeví bulka. U dětí jsou k lékaři volající časté bolesti břicha, do tří let je možné, že kýla zmizí sama. Chirurgicky se kýla u dětí řeší až kolem pátého roku života.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.