Keratokonus | Jaké má příznaky, stádia a dá se operovat? | Moje zdraví

Keratokonus

Za normálních okolností má oční rohovka kulovitý tvar, jinak je tomu ale v případě, že trpíte onemocněním keratokonus. Tato oční vada deformuje rohovku a tím způsobuje potíže s viděním. Jak keratokonus poznat, proč vzniká a jaké jsou možnosti léčby?

Co je to keratokonus?

Keratokonus je degenerativní onemocnění oční rohovky. Zdravá rohovka má kulovitý tvar a rovnoměrnou tloušťku, rohovka postižená touto oční vadou má tendenci se ztenčovat a tvarem spíše připomíná kužel. Což má zpravidla zkreslené nebo rozmazané vidění. Nemoc se většinou projeví kolem puberty, tedy mezi 10. a 20. rokem života.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Jaké jsou příčiny vzniku keratokonu?

Proč keratokonus vzniká, zatím není zcela jasné. Odborníci se zatím shodují, že jistou roli hraje genetika. Děti, jejichž rodiče tímto onemocněním trpí, mají totiž větší pravděpodobnost, že se u nich keratokonus projeví také. Lékaři pak mezi možné příčiny řadí i alergie (při kterých jsou zasaženy oči) nebo časté mnutí očí. Do spojitosti s touto deformitou se také dostávají různé genetické mutace, které postihují pojivové tkáně, jako je Marfanův syndrom nebo Ehlers-Danlosův syndrom

Jaké má keratokonus příznaky?

  • rozmazané vidění
  • zkreslené vidění
  • světloplachost
  • astigmatismus

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Keratokonus se vyvíjí dlouho a má několik stádií. V první stádiu pacienti popisují jen lehké problémy s viděním, často lze tyto problémy vyřešit brýlemi. V pokročilém stádiu už ale může dostavit přecitlivělost na světlo, otoky očí nebo astigmatismus.

Dalším problémem, se kterým se pacienti potýkají, je nerovnoměrné postižení očí. Na každém oku se totiž rohovka může vyklenout jinak. Což vzniklé problémy ještě zhoršuje.

Jak se keratokonus léčí?

Keratokonus je bohužel nevyléčitelné onemocnění, včasnou diagnostikou je ale možné jeho postup zpomalit či zastavit.

Deformaci rohovky odhalí oční lékař při běžném vyšetření, změří nejen její tloušťku, ale i zakřivení. Pokud se keratokonus neprojevuje tak, aby omezoval pacienta při běžných činnostech zásadním způsobem, mohou pomoci brýle nebo speciální kontaktní čočky.

Pokud je ale deformace větší je na místě zvážit i invazivní řešení. Jedním z nich zpevnění oční rohovky (Corneal Cross-linking), tento postup by měl zabránit v dalším rozvoji onemocnění. Závažnější stavy pak lékaři řeší pomocí transplantace rohovky.

Autor: miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.