Proč děti nemají dědit boty? Noha se jim nebude správně vyvíjet | Moje zdraví

Proč děti nemají dědit boty? Noha se jim nebude správně vyvíjet

4. září 2023 • 06:00

Na správný výběr bot je třeba dbát nejen u dětí, ale po celý život. V opačném případě si můžeme vykoledovat řadu nepříjemných zdravotních obtíží. 

 „Velká část české populace se obouvá špatně,“ říká odbornice na komplexní péči o nohu MUDr. Marie Součková, primářka Lékařského podiatrického centra v Praze.

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na létoVIDEO 

Proč nedědit dětské boty?

Leckterá maminka pořídí svému dítěti boty hned ve chvíli, kdy začne zkoušet první váhavé krůčky. „A právě to je velký nešvar!“ říká doktorka Součková. „První botičky by dítě mělo dostat až ve chvíli, kdy začne samostatně chodit. V raném věku si totiž teprve vytváří pohybové návyky. Prostřednictvím reflexních receptorů, které má na chodidle, vyhodnocuje prostor a seznamuje se s různými povrchy. Pokud ho předčasně obujete, můžete ohrozit zdravý vývoj nožky,“ varuje odbornice.

Stejně nebezpečný bývá i další velmi častý nešvar, k němuž dochází v rodinách s více dětmi. Mladší ratolesti leckdy dědí boty po starších sourozencích.

Zvenčí vypadají takové boty mnohdy ještě zcela zánovní, uvnitř už ale mají stigmata, která tam zanechal předchozí nositel. Obuv si totiž vytvaroval podle své nohy, která má zcela jiné charakteristické znaky než končetina jeho mladšího sourozence. V poděděných botách si tak dítě může při chůzi snadno vypěstovat nesprávné návyky.

Jak se léčí zarůstající nehty?

Důležité je vždy vypátrat, proč máme nohu otlačenou. Někdy za to může malá a těsná obuv, jindy naopak příliš dlouhá bota, ve které nám prokluzuje pata. Nejlepší prevencí bývá v takových případech výměna nevhodné obuvi. S otlaky si mnohdy poradíme sami, případně můžeme o pomoc požádat pedikéra.

Obtížnějším problémem bývají stočené či zarůstající nehty. Nevhodná obuv utlačuje prsty na nohou, nehty se začnou postupně stáčet a někdy i drolit nebo se odlučovat od nehtového lůžka. „Zásadní je v takovém případě zejména správný hygienický režim,“ radí doktorka Součková.

Pokud přijde pacient včas, pak, jak uklidňuje doktorka Součková, určitě nemusí mít obavy z toho, že mu stočený nehet bude někdo strhávat. Moderní metody jsou již mnohem šetrnější, je však třeba počítat s dlouhodobější terapií.

Stočené nehty se většinou postupně narovnávají pomocí takzvaných špon, které tak trochu připomínají rovnátka na křivé zuby. Ve většině případů bývá tato léčba velmi úspěšná. Pokud ale pacient problém zanedbá a v postiženém místě se vytvoří zánět, bývá nezbytný chirurgický zákrok, při němž je mnohdy třeba provést nejen plastiku nehtu, ale i zasáhnout do zárodečné tkáně.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.