Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Když kočičí láska léčí: Co je felinoterapie a jak funguje?

Když kočičí láska léčí: Co je felinoterapie a jak funguje?
Autor: istock.com
7. července 2021 • 14:00

Zatímco terapie prostřednictvím psů je u nás již poměrně známá, kočky v roli terapeutů obvykle překvapují. Felinoterapie má přitom své kořeny již ve starověkém Egyptě, a pokud jde o efektivitu, může se s canisterapií bez ostychu srovnávat.

Felinoterapie staví na podobných principech jako canisterapie a stejně jako psí mazlíčci i kočky pomáhají lidem zlepšovat mobilitu, motoriku, motivují je k pohybu a zlepšují psychiku. Senioři i děti často doslova ožívají už jen při pohledu na ně. „Pejsci a kočičky oproti nám nebývají zatíženi stresem a starostmi, proto jsou schopni předat spoustu pozitivní energie klientům – a to léčí,“ konstatuje Jana Dohnalová ze spolku Aura Canis, která spolu s kocourem Jonášem pomáhá pacientům Fakultní nemocnice Olomouc.

Jaká kočka může být terapeutem

Felinoterapii mohou provozovat kočky, které složí speciální felinoterapeutické zkoušky. Na rozdíl od psů se u koček neposuzuje poslušnost. Stále ale musí zvíře obstát v testu klidné povahy, přítulnosti i schopnosti vhodné interakce s okolím. V případě felinoterapie je přitom vždy posuzována celková kooperace terapeuta a kočky, kteří tvoří nerozlučný tým. Do velké míry proto záleží i na sehranosti týmu, schopnosti terapeuta kočku motivovat nebo usměrňovat. Kočky zároveň samozřejmě musí mít všechna potřebná očkování a musí být starší 18 měsíců.

Kde felinoterapie pomáhá

Příznivý účinek koček evidují zejména zařízení pracující se seniory a dětmi – a to jak zdravotnická, tak i ta nezdravotnická. Jako podpůrná metoda funguje felinoterapie skvěle u pacientů se závislostmi, u mentálně postižených nebo lidí s psychickými obtížemi. Realizována přitom může být skupinově i individuálně.

Pro dlouhodobě hospitalizované pacienty je návštěva kočky milým zpestřením všedních dní, pro hospitalizované děti a pacienty s psychickými obtížemi představuje kočka zajímavý prvek a vytržení z nemocničního prostředí. Pro hendikepované nebo pacienty po operacích je pak zase skvělou motivací pro mobilizaci a pohyb – kdo by totiž odolal pohlazení hebkého kožichu nebo krmení roztomilé kočky z dlaně.

Jak probíhá felinoterapie

Kočka pracuje obvykle 45 až 90 minut a jejím úkolem je především být milá, hodná, přítulná a nechat se mazlit, krmit nebo česat – podle toho, jakého efektu je potřeba dosáhnout u daného pacienta. Zatímco u seniorů a pacientů s psychickými obtížemi jde spíše o duševní podporu, u pacientů s pooperačními stavy bývá cílem především mobilizace.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.