Čtyřicet pět tisíc za vyšetření kočky! Tolik stálo zjištění, že se nejedná o nádor, ale o ... | Moje zdraví

Čtyřicet pět tisíc za vyšetření kočky! Tolik stálo zjištění, že se nejedná o nádor, ale o ...

30. dubna 2018 • 06:00

neobvyklý předmět, který uvízl nic netušícímu zvířeti v nose.

Šestiletá britská modrá kočka Pixie byla přijata do zvířecího útulku v Cambridgeshire, protože se o ni nemohla majitelka starat. Kočičce stále teklo z nosu. Zaměstnanci útulku usoudili, že je kočka nachlazena či má chřipku. Léčili ji antibiotiky a drželi v izolaci, aby zamezili šíření nákazy mezi ostatní zvířata.

Když však léčba nezabrala a potíže přetrvávaly, podstoupila kočka vyšetření – rhinoskopii – při které ji prohlédli nosní dutinu pomocí kamery. Veterináři ze Suffolku objevili v jedné nosní dírce malý útvar, ale výsledky vyšetření nebyly jednoznačné. Nicméně se předpokládalo, že půjde o nádor a kočičí krasavici už mnoho času mezi živými nezbyde.

O to větší šok přinesl záznam z podrobnějšího CT vyšetření. Vyšlo najevo, že skutečný problém není nádor, ale jeden a půl centimetru dlouhé stéblo trávy, který se kočce uvelebilo v dýchacích cestách.
Během hodinové operace bylo stéblo trávy odstraněno a kočičí pacientka byla „zachráněna“. A na účtu z kliniky naskočila částka 1500 liber, v přepočtu čtyřicet pět tisíc korun.

„Měli jsme radost, že šlo nakonec o tak banální problém,“ říká Jane Harrup, manažerka útulku pro zvířata. „Je to velmi neobvyklé, přesto nejde o zcela výjimečný případ. Čas od času zvířatům v dýchacích cestách něco uvízne,“ dodává.

„Teď to vypadá jednoduše, ale když jsme neznali diagnózu, obávali jsme se nákazy,“ dodává Jane Harrup.
Když vedení kliniky rozhodlo, že drahé ošetření i operaci zaplatí z vlastních zdrojů, lidem pracujícím v útulku spadl kámen ze srdce.

Pixie se uzdravila a získala nové majitele Petera Hodgkinse a jeho snoubenku Chrissy-Ann Stewardovou z Northamptonshire.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.