Jogurt v salátu a cukroví z celozrnné mouky? Nesmysly, které vám linii nezachrání
I když ještě pořád můžete narazit na recepty, které slibují dietní, a přitom chutný bramborový salát či zdravé linecké, odborníci jim moc nefandí. Ve skutečnosti po nich můžete přibrat, už kvůli tomu, že některé mají stejně kilojoulů jako klasika.
Období vánočního hodování, nulového pohybu a častého popíjení alkoholu jsou tak noční můrou pro všechny, kteří se snaží udržet si zdravou hmotnost. "Spíš než nahrazovat v bramborovém salátu majonézu jogurtem doporučuji všem dopřát si menší porce, doplnit jídlo zeleninou, která pomůže rychleji zasytit, vychutnat si jídlo všemi smysly a hlavně naslouchat svému tělu a respektovat pocit sytosti," radí zakladatelka a lektorka ProFit Institutu MUDr. Marie Skalská.
Úprava silně kalorických jídel v domněle "zdravější" varianty podle ní vyvolává v lidech dojem, že jídla mohou sníst více. Použitím medu místo cukru se však energetická hodnota cukroví příliš nesníží.
Jak na klasiku českých Vánoc? Podívejte se, jak se dělají pracny:
Pomůže mrkev k svačině
Spíše se tak musíte krotit v množství. Ochutnávejte všechno, na co máte chuť, ale v malých porcích a mezi jednotlivými jídly dodržujte pauzu tři až čtyři hodiny. Klidně si dejte bramborový salát se smaženým kaprem a sklenkou oblíbeného vína, ovšem pak dopřejte tělu čas na trávení, aby vám nebylo těžko.
Někomu pomůže, když doplní hlavní jídlo dopolední a odpolední svačinou. Díky nim nebudete mít nezadržitelný hlad nebo chutě. Svačiny navíc můžete využít k doplnění jídelníčku zeleninou i ovocem, které dodají tělu důležitou vlákninu a potřebné vitaminy.
Tři, nejvýše čtyři kousky
"Pokud si chcete dopřát tradiční cukroví, dejte si ho jako dopolední svačinku, maximálně tři až čtyři kousky, ať si nedopřáváte jídlo nad rámec vašeho jídelníčku. Odpoledne se pak vydejte na rodinnou procházku," tvrdí výživová poradkyně Martina Weisserová. Ta nezatracuje ani recepty se zdravějšími variantami, nicméně připomíná, že ani tehdy byste si neměli dávat víc než pár kousků.
Energetický rozdíl totiž není zásadní. Hezky to na svém Instagramu vyčíslila například inciativa Stop obezitě, když porovnala energetickou vydatnost tří druhů cukroví – vždy šlo o sto gramů, což bývá šest kousků. Klasické linecké 2235 kJ, linecké ze špaldové celozrnné mouky 2244 kJ, linecké z mandlové mouky 2500 kJ.
Jinými slovy, rozdíly jsou malé a tradiční pečivo z bílé mouky z toho vyšlo energeticky nejlépe, i když je pravda, že v celozrnné mouce bude více živin a v mandlové také, ale ve vánočním cukroví o to prostě nejde. "Stále ale mějte na paměti, že rozhodující není mouka, ze které cukroví napečete, ale množství, které sníte. Mlsat je dovoleno, ale s rozumem," doporučuje STOB.
Nahrazovat bílou mouku tmavou variantou a podobně má totiž smysl především v běžném každodenním jídelníčku – tam jezte celozrnné těstoviny, tmavou rýži nebo cereální chléb.