Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Devět tipů, jak zlepšit své zdraví za pouhou minutu

Devět tipů, jak zlepšit své zdraví za pouhou minutu
Autor: iStock.com
16. prosince 2020 • 06:00

Věnovali byste 60 sekund tomu, abyste byli zdravější? Asi málokdo řekne, že ne. Přinášíme deset tipů odborníků, z nichž si určitě vyberete. Mnohé vás opravdu překvapí!

Sklenice vody po ránu

"Vypijte ráno hned po probuzení velkou sklenici vody, pak si klidně dejte kávu," říká gastroenterolog Will Bulsiewicz. "Po celé noci je organismus dehydratovaný a tak se voda hodí. Sklenice osvěžujícího nápoje vám ale rychleji než káva nastartuje mozek, ledviny a střeva a tak možná časem zjistíte, že jste rychleji čili a lépe vám to myslí.

Dejte si během oběda malou pauzu

"Zkuste si oběd rozdělit (klidně i na talíři) na dvě poloviny, než začnete jíst,“ přichází se svým tipem Michelle May, autorka knihy Jezte, co milujete, milujte, co jíte. "Když sníte první polovinu, zastavte se a chvíli se soustřeďte na sebe. Jak moc hladoví ještě jste, jak vám jídlo chutná. Zkuste pak druhou polovinu jídla jíst pomaleji a zastavte se, než budete přejedení." Je to jednoduchý, ale účinný trik, jak zabránit tomu, abyste snědli více, než potřebujete.

Dejte si čaj

Pití zeleného čaje nejméně třikrát týdně může o čtvrtinu snížit riziko srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody, uvádí nová studie v European Journal of Preventive Cardiology. Vyberte si tedy ten, který vám chutná a vychutnejte si svůj šálek.

Připravte si zeleninu do krabičky

Každé ráno nebo večer si nakrájejte alespoň jedno ovoce nebo zeleninu na občerstvení během dne. "Je to tak snadný způsob, jak zvýšit příjem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších živin, které zlepšují trávení, podporují zdravou pokožku a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zvyšují odolnost vašeho těla proti každodennímu poškození," říká Desiree Nielsen, autorka knihy Eat More Plants.

Změřte si kondici

Posaďte se na židli bez opěrek, narovnejte záda a nohy položte na podlahu. Pak se postavte. Pak se posaďte. Opakujte to co nejrychleji Desetkrát. Jednoduché, ale účinné. Podle jedné studie měli lidé středního věku, kterým to trvalo déle než 26 sekund nebo kteří nemohli dokončit, zvýšené riziko předčasného úmrtí. Nedáváte to? Možná nastal čas začít se více hýbat.  

Budujte silnější kosti

Běh po dobu nejméně jedné minuty denně je podle výzkumu v International Journal of Epidemiology spojen se zlepšením zdraví kostí i 4% (ve srovnání těmi, co neběhají). Opravdu mluvíme o minutě denně, předpokládá se ale, že stavba kosti se začne zlepšovat po šesti až 12 měsících každodenního běhu. I tak je to skvělá zpráva, hlavně pro ženy v menopauze. "V menopauze je rychlost úbytku hustoty kostí přibližně 1% ročně," říká spoluautorka studie Victoria Stiles, Ph.D. "Takže 60 sekund denního běhání v podstatě zvrátí zhruba čtyři roky tohoto poklesu." To už stojí za to, že?

Zhasněte

Jakmile zapadne slunce, ztlumte také osvětlení ve svém domě. "Tato jednoduchá věc pomáhá podporovat produkci hormonu melatoninu, který má sedativní účinek," říká doktor Christopher Winter, autor knihy The Sleep Solution. To znamená, že usnete rychleji a váš spánek bude kvalitnější.

Dýchejte zhluboka

Zkuste se denně na chvíli zastavit. "Dvakrát až třikrát se zhluboka nadechněte a při soustředění na dech myslete na tři věci, které vám dobře prospívají - nebo na co se v blízké budoucnosti těšíte. Pak si je zapište, “říká doktorka Glenn R. Fox z USC Performance Science Institute v Los Angeles. Cvičení jako je toto může snížit vaši srdeční frekvenci a krevní tlak a zlepšit náladu.  

Buďte na sebe laskaví

Pokaždé, když si chcete za něco vyndat nebo se na sebe hněváte, zastavte se na chvíli a zeptejte se: Řekl bych něco takového svému nejlepšímu příteli? "Tato jednoduchá otázka vám dává prostor k přemýšlení o soucitu, který často máme k ostatním, ale ne vždy ho dokážeme projevit sami k sobě," říká Jessica Zucker, psycholožka v Los Angeles, která se specializuje na zdraví žen.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.