Jak najít motivaci ke cvičení, když jsou fitka zavřená? | Moje zdraví

Jak najít motivaci ke cvičení, když jsou fitka zavřená?

Jak najít motivaci ke cvičení, když jsou fitka zavřená?
Autor: iStock.com
21. října 2020 • 06:00

Začali jste letos konečně sportovat, jenže vám zavřené posilovny a tělocvičny vzaly tak trochu vítr z plachet? Nebo máte pocit, že byste se měli nějak hýbat a doma vás to nebaví? Zkuste si přečíst naše tipy – možná vám pomohou s motivací a vy přijdete na to, jak si díky pohybu zlepšit nejen zdraví, ale i psychickou pohodu.

Není to jednoduchá doba – řada z nás má kvůli zavřeným školám nebo home officu úplně jinou denní rutinu. K tomu si připočtěme strach, stres a do toho spoustu protichůdných informací a je jasné, že si na sebe nepotřebujeme vymýšlet další tlak v podobě cvičení. Jenže pohyb je zrovna něco, co pomůže nejen našemu tělu, ale i psychice. Zkuste se tedy zamyslet nad následujícími doporučeními, jak na to, aby člověk mohl cvičit v bezpečí a bez pocitu donucení.

Najděte aktivitu, která vás skutečně baví

Když se budete do cvičení nutit, nebude vás bavit. A pokaždé, když ho vynecháte, si to budete pravděpodobně vyčítat. Což je to poslední, co právě v této době potřebujete. Nemusíme citovat studie, ač samozřejmě existují, ale věci, které nás baví, nám jdou snáz. Děláme v nich rychleji pokroky. Nevyhýbáme se jim. 

Bavil vás kruhový trénink nebo cross fit? Zkuste si najít na internetu nějaké lekce a postavit si nějaký svůj vlastní. Zjistěte, jestli vás nebude bavit běhání. Zeptejte se trenérky nebo kamarádek, co dělají ony. Choďte na dlouhé procházky. Pátrejte, zkoušejte. 

Jděte na to ve dvou

Možná byl čas strávený s přáteli také jednou z věcí, která vás na cvičení bavila. Pohyb můžete sdílet i v současné situaci. Můžete si vyrazit na kole ve dvou, můžete cvičit s kamarádkou spolu přes Zoom. Můžete se přihlásit i na nějaké on-line lekce, které nyní nabízejí různá studia.

Dejte si cíl

Stanovení dosažitelného cíle je vždycky důležitý způsob, jak se motivovat. Přestože se nebudete připravovat na nějakou hromadnou akci, která proběhne v nejbližší době, i tak si můžete dát nějakou výzvu. Vydržet na konci měsíce déle v planku. Chodit týdně určitý počet kroků. Naučit se jógovou posloupnost asán. Zkusit nějakou třicetidenní výzvu. Podívejte se například na Instagram, tam najdete spoustu inspirace.

Nenuťte se k dokonalosti

Nemusíte využít karanténu k vybudování dokonalého těla, k nalezení sama sebe, k naučení se nového jazyka, k ničemu. Nenechte se stresovat přemírou toxické pozitivity. Nemusíte ukazovat vaše pokroky nebo dokonalé tělo na sociálních sítích. Vy máte jediný cíl. Aby vás to bavilo.

Buďte na sebe hodní

Ano, jsou dny, kdy člověk potřebuje zalézt do postele už v šest večer. A bez výčitek. Co byste řekli kamarádovi, který by se vám přiznal, že místo cvičení koukal celý večer na seriály? Pravděpodobně to, že o nic nejde. Buďte k sobě stejně laskaví a ohleduplní a nevyčítejte si, když svoji dávku pohybu vynecháte. Zítra je taky den, že?

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.