Hubnutí jako novoroční předsevzetí? 5 nejhorších chyb, kterým se musíte vyhnout! | Moje zdraví

Hubnutí jako novoroční předsevzetí? 5 nejhorších chyb, kterým se musíte vyhnout!

Hubnutí jako novoroční předsevzetí? 5 nejhorších chyb, kterým se musíte vyhnout!
Hubnutí jako novoroční předsevzetí? 5 nejhorších chyb, které můžete udělat! • Autor: istock.cz
31. prosince 2023 • 04:04

Nový rok často přináší touhu po zdravějším životním stylu a snahu zhubnout. Avšak často se stává, že se unáhlenými rozhodnutími ocitneme v pasti. Zde je seznam pěti nejhorších chyb, kterých se můžete dopustit.

1. Extrémní diety

Snažit se zhubnout extrémními dietami a příliš intenzivním hubnutím může být pro náš organismus škodlivé. Náhlé a prudké změny v jídelníčku mohou vést k nedostatku živin, ztrátě svalové hmoty a dalším zdravotním problémům. Místo toho se zaměřte na udržitelné změny životního stylu.

Jak zdravě jíst? Podívejte se na video s Karolínou Fourovou:

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Jak zdravě jíst? Doporučení inženýrky v oboru výživyVIDEO 

2. Nedostatek spánku a odpočinku

Při snaze o zlepšení zdraví a hubnutí může být snadné přehlížet důležitost času na regeneraci. Nepřiměřený stres bez dostatečného odpočinku může zpomalit metabolismus a proces hubnutí zpomalit, nebo dokonce zastavit. Důraz na kvalitní spánek a regeneraci je klíčový pro celkové zlepšení zdraví.

3. Ignorování psychického zdraví

Zdraví není jen o fyzické kondici a stravě, ale také o vašem psychickém stavu. Ignorování stresu, úzkosti nebo nedostatečného spánku může mít negativní dopad. Zahrňte do svých předsevzetí čas na relaxaci, meditaci či činnosti, které vám pomáhají zvládat stres. Nezavrhujte ani odbornou pomoc, zvláště u problémů, které vás trápí už delší dobu.

Video se připravuje ...
Ovoce a zelenina: Jaké zvolit, pokud chceme hubnout? A jak velké porce jsou zdravé?VIDEO 

4. Fixace na číslo na váze

Místo sledování pouze hmotnosti se zaměřte na jiné indikátory hubnutí. Zaměřte se na míry. Objem těla vám mnohem lépe ukáže, zda hubnete správně. Pokroky pozorujte také podle zvýšené energie, lepší kondice nebo hezčí pokožky.

5. Nedostatek trpělivosti a realistických očekávání

Ztráta váhy a zlepšení zdraví je proces, který vyžaduje čas. Očekávat rychlé výsledky může být demotivující. Buďte trpěliví a mějte reálná očekávání. Malé změny mohou mít dlouhodobě významný dopad.

Vyvarujte se těchto chyb a hubnutí si raději dobře naplánujte. A to platí především v případě, že za sebou máte několik neúspěšných pokusů. Není také od věci se raději svěřit do rukou odborníků. Nejlépe uděláte, když si svůj dietní plán necháte sestavit od nutričního terapeuta, který musí mít na rozdíl od koučů a poradců ze zákona adekvátní vysokoškolské vzdělání. 

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.