Životnost menstruačních tamponů: Jak to s ní je a jak dlouho jsou vlastně funkční? | Moje zdraví

Životnost menstruačních tamponů: Jak to s ní je a jak dlouho jsou vlastně funkční?

Životnost menstruačních tamponů: Jak to s ní je a jak dlouho jsou vlastně funkční?
... • Autor: istock.com
26. dubna 2023 • 06:00

Když v lednici objevíme jogurt, jehož spotřební doba skončila včera, pravděpodobně ho většina z nás ihned hodí do koše. Co ale v případě, když v tašce na cvičení objevíme rok starý tampon? Většinou se nezdráháme ho v případě potřeby okamžitě použít. Jenže jak to je s datem spotřeby u věcí, které se zdánlivě nekazí?

Obecně platí, že ačkoliv jsou menstruační tampony regulovány úřady pro kontrolu potravin a léčiv, nemusí být na nich uvedeno datum spotřeby. Dokonce neexistují žádné normy, které by prošlý tampon dokázaly zdiskreditovat.

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

Přestože tampony nedisponují datem spotřeby, mají dobu použitelnosti. Tj. dobu, po kterou je při správném skladování můžete používat, aby pro vás nepředstavovaly nebezpečí. Doba použitelnosti se týká také jejich funkčnosti a jistého standardu kvality.

Překročit dobu použitelnosti do jisté míry může znamenat, že tampon nemusí fungovat tak, jak se od něj očekává. Otázkou zůstává, zda tomu tak skutečně je.

Jak dlouho tampon vydrží?

Plně funkční je tampon podle odborníků tři až pět let. Skladovat by se tampony měly na tmavém a hlavně suchém místě.

Kdy se doporučuje tampon nepoužívat?

Ačkoliv tampony nemají datum spotřeby, jejich datum použitelnosti závisí na tom, zda je původní obal a také každý jednotlivý tampon neporušený. Pokud je krabička s tampony otevřená delší dobu, nevyhne se působení vlhkosti a vzduchu. To může kvalitu tamponů výrazně ovlivnit.

To ale není všechno. Porušený obal krabičky nebo jednotlivého tamponu výrazně zvyšuje riziko potenciální kontaminace nevítanými bakteriemi. Zavedením takového tamponu hrozí podráždění nebo infekce.

Nekupujte ve velkém

Pokud vás naše informace nepotěšily, zkuste nekupovat tyto menstruační pomůcky ve velkém množství, a to ani v případě, kdy jednoznačně ušetříte. Pokud si každý měsíc zakoupíte dvě nová balení, jakékoliv obavy z prošvihnutí data použitelnosti můžete rázem poslat k ledu.

Jakýkoliv „nedobře vypadající“ tampon ihned vyhoďte. Za případnou infekci to rozhodně nestojí.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.