Sezení na zdravotní kancelářské židli pomáhá více než fyzioterapie | Moje zdraví

Sezení na zdravotní kancelářské židli pomáhá více než fyzioterapie

Sezení na zdravotní kancelářské židli pomáhá více než fyzioterapie
Autor: adaptic.cz
5. prosince 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

40 % dospělých trápí bolesti zad. Jak jim pomoci? Výrobce zdravotních židlí Adaptic zkoumal ve spolupráci s týmem fyzioterapeutů účinky sezení na židli s výkyvným sedákem. Zdravotní židle Adaptic vznikly proto, aby ulevily lidem od bolesti zad a posílily svaly hlubokého stabilizačního systému. Proto výzkumníci zkoumali vliv židle na růst svalů stabilizačního systému a také správné sezení na zdravotní vs. ergonomické židli.

Výsledky jsou překvapivé: Židle s výkyvným sedákem měla na sledované pacienty větší pozitivní vliv než rehabilitace nebo cvičení na gymnastickém míči. Ergonomická židle ale nestačí, 61 % lidí na ní sedí špatně.

Co je to zdravotní židle?

Jde o zdravotní kancelářskou židli s výkyvným sedákem. Díky pružině se sedák neustále jemně kýve, a tak přiměje tělo zapojovat svaly stabilizačního systému páteře. Přirozeně tak při sedu aktivujete svaly, které udržují páteř ve zdravé vzpřímené poloze.

Židle s výkyvným sedákem vyrábí v Česku Adaptic. Firma 16 let zkoumá zdravý sed, aby ulevila lidem s kancelářským zaměstnáním a pomohla jim předcházet bolesti při sedu.

Bolest zad trápí 40 % dospělých

Studie zkoumala 200 z nich „Bolest zad trápí 40 % dospělé populace. Proto nás zajímalo, jak může lidem pomoci naše zdravotní židle,“ říká spoluzakladatel firmy Adaptic Jaroslav Kotula.

Studie, která měla za cíl sledovat účinky zdravotní židle na lidské tělo, měla dvě části. V první části výzkumníci sledovali celkem 200 pacientů, kteří si stěžovali na bolesti zad. Ty rozdělili do 4 stejně velkých skupin:

●        50 pacientů tvořilo kontrolní skupinu – neměnili nic na svých návycích.

●        50 pacientů cvičilo pod vedením fyzioterapeutů.

●        50 pacientů pravidelně sedělo na fyzioterapeutickém míči.

●        50 pacientů v kanceláři sedělo na zdravotní židli Adaptic s výkyvným sedákem.

Výzkumníci měřili objem svalové hmoty stabilizačního systému, a to celkem 3×: na začátku, po 6 měsících a po 12 měsících. U kontrolní skupiny byl stav po 6 a 12 měsících stejný nebo horší. „Toto je přirozené, netrénované svaly mají tendenci ubývat,“ komentuje výsledky Kotula.

Sezení na zdravotní židli Adaptic s výkyvným sedákem přineslo nejlepší výsledky. Svalová hmota přibývala i po 12 měsících (3 až 6 mm). „Na sezení na židli člověk nepotřebuje motivaci. Jednoduše na ní sedí každý den v kanceláři, bere to jako každodenní samozřejmost a díky výkyvnému sedáku přirozeně a nenáročně zapojuje hluboké stabilizační svaly, jejichž souhrou dochází ke stabilizaci trupu. Tím dojde k napřímenému sedu, odlehčení páteře a zamezení svalové dysbalance během sedu,“ říká Kotula. „Židle Adaptic nedovolí pacientovi sedět nezdravě.“

61 % lidí sedí na ergonomických židlích nezdravě

Správným sedem se zabývala druhá část studie, která sledovala 100 pacientů. 50 z nich sedělo po dobu 3 měsíců na zdravotní židli Adaptic, zbylých 50 na běžné ergonomické židli. Cílem bylo odhalit, jakou dobu lidé tráví ve zdravé poloze sedu.

U sledovaných subjektů výzkumníci zaznamenali 4 polohy:

Autor: adaptic.cz

Autor: adaptic.cz

„Pro zdravý sed je zásadní vzpřímená poloha. Při ní jsou obratle srovnané v ideálním postavení, nepřetěžujeme žádnou část páteře. Naopak při shrbeném nebo sesunutém sedu nejsou obratle vůči sobě vodorovně, utlačují meziobratlové ploténky a může dojít k bolestivému výhřezu,“ komentuje sledované polohy Kotula.

Ze skupiny sledovaných, kteří seděli na zdravotní židli Adaptic, sedělo 28 % z nich ve vzpřímené poloze bez opory zad a 64 % ve vzpřímené poloze s oporou. To znamená, že celkem 92 % lidí sedělo ve zdravém vzpřímeném sedu.

Podrobnou studii o sezení na zdravotních židlích najdete zde na webu Adaptic.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.