Sauna jako běžná součást domácnosti | Moje zdraví

Sauna jako běžná součást domácnosti

Sauna jako běžná součást domácnosti
Autor: freepik.com
26. dubna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Cítíte se pravidelně unavení, nic vás nebaví, máte problémy udržet soustředění? V dnešní uspěchané době plné stresu nic divného, důležité je najít způsob, jak tělu i mysli dopřát regeneraci a odreagování. Že vás nic nenapadá? A co takhle sauna? Ta vás hodí do pohody fyzicky i psychicky.

Saunování má na naše tělo blahodárný vliv

Kdo saunu už alespoň jednou navštívil, ten vám potvrdí, že pobyt v sauně je úžasná věc. Sauna pomáhá snížit krevní tlak, pozitivně působí na klouby, imunitu i naši psychiku. Zlepší vám náladu, napomůže ke kvalitnímu spánku, otevře dýchací cesty a zvýší vitální kapacitu plic a průtok vzduchu, prokrví kůži a zahřeje tělo. To v takovou chvíli začne vyplavovat řadu stresových hormonů, což vede k lepšímu soustředění i zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti. Ani to ale není vše, saunování je skvělé i při hubnutí, nebo když cítíte, že vaše tělo potřebuje detoxikaci. Rychlé zahřátí organismu nastartuje krevní oběh, prokysličí organismus a spustí i látkovou výměnu. Když se budete saunovat pravidelně, snížíte množství toxických látek v těle až o pětinu.

Proč si saunu pořídit domů?

Kdo chce do sauny, ten obvykle musí vyrazit do wellness nebo do speciálních saunovacích podniků, kde si může dopřát i nějaký ten saunovací ceremoniál. Problém je, že všude kolem je celá řada cizích lidí, kterým se vystaví na odiv. Nepatří sem plavky ani gumová obuv, což není všem zrovna příjemné. Sauna u vás doma tyhle problémy vyřeší. Můžete ji mít v interiéru i na zahradě jako saunový domek, stačí se podívat na porovnání finských saun a vybrat tu pravou. Jaké jsou přednosti domácí sauny?

Postará se o soukromí

Do sauny chodíme nazí, jen s prostěradlem kolem těla. Ne každému to vyhovuje, často se stydíme a příště už do sauny nejdeme. A to přesto, že nám pobyt byl příjemný a pozitivně zapůsobil na naše zdraví.

Do sauny můžete kdykoli

Veřejná sauna má předem stanovené návštěvní hodiny, kterým se musíte přizpůsobit. Často jsou časy dělené na muže a ženy, pokud tam chcete s partnerem, jste tak ještě víc limitovaní. Oproti tomu sauna doma – do té můžete kdykoli se vám zachce, nemusíte návštěvu ani plánovat předem.

Zatočíte se stresem

Stres je naším každodenním společníkem, někdy nám dokonce začne přerůstat přes hlavu. Jak tomu zabránit? Jedním ze způsobů je právě saunování. Tělo se během něj naplní hormonem štěstí endorfinem, vy si odpočinete, načerpáte nové síly a zapomenete na starosti.

Posílíte imunitu

Při pobytu v sauně se intenzivně začnete potit, což v těle nastartuje ozdravné procesy a vyloučí škodlivé látky, toxiny a přebytečnou sůl. Dojde k pročištění pleti, roztáhnou se dýchací cesty, zvýší se tvorba imunoglobinu A, který zvyšuje obranyschopnost těla a tím i posiluje imunitu.

Zahřejete svaly a klouby

Bolí vás klouby a vy už nevíte, jak jim ulevit? A zkoušeli jste saunu? Teplo, které tam panuje, pronikne hluboko do tkání a pomůže uvolnit a regenerovat svaly, podpoří roztažitelnost svalů a šlach, zlepšuje se i funkce chrupavek a prokrvení v kloubních pouzdrech, sníží se viskozita kloubního mazu.

Pozitivně zapůsobíte i na pokožku

Trápí vás ekzém, lupenka nebo celulitida? I vám může pravidelné saunování ulevit, snížíte riziko zhoršení kožního onemocnění, které zrovna řešíte. Kůže se během saunování pročistí, otevřou se ucpané póry, odstraníte odumřelé kožní buňky.

Finská sauna nebo infrasauna?

Přesvědčili jsme vás o pozitivních účincích saunování a přemýšlíte o tom, že si saunu opravdu pořídíte? Pak nejspíš přemýšlíte, zda vsadit na finskou saunu nebo infrasaunu. Finská sauna byla ještě docela nedávno jasnou volbou, funguje na principu nepřímého působení tepla, kdy kamna ohřívají vzduch, který zahřeje pokožku a postupně celé tělo. Dnes je ale běžnější volbou infrasauna, která používá infračervené paprsky a mohou do ní i alergici, astmatici a kardiaci.

Víte, že pořízení sauny není tak náročné, jak by se mohlo zdát? Stačí jí najít místo a vybrat si tu pravou. Že na ni nemáte finance? Sauna se dá pořídit i bez toho, abyste zruinovali rodinný rozpočet. Existují i půjčky, které mají nulové navýšení. K sauně si pořiďte i saunový nábytek a dopřejte svému organismu to nejlepší. Brzy nejspíš zjistíte, že domácí sauna dokonce vyjde levněji, než když pravidelně navštěvujete tu veřejnou.

Autor: freepik.com

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.