Mléko, žloutek, taveňák. Těchto 3 jídel se nemusíte bát, ani když držíte dietu. Proč? | Moje zdraví

Mléko, žloutek, taveňák. Těchto 3 jídel se nemusíte bát, ani když držíte dietu. Proč?

Mléko, žloutek, taveňák. Těchto 3 jídel se nemusíte bát, ani když držíte dietu. Proč?
Zdánlivě nezdravé potraviny • Autor: iStock.com
11. března 2024 • 06:00

Na seznamech škodlivých a nezdravých jídel se často objevují potraviny, o nichž kolují mýty a polopravdy, jako je mléko nebo tavený sýr. Při sestavování zdravého jídelníčku si asi myslíte, že máte tyto potraviny úplně vyřadit, ale není k tomu vždy důvod. Jaká je ve skutečnosti pravda o žloutku, taveném sýru a dalších potravinách?

Zásadní problém ve vnímání potravin způsobuje už samotné dělení na zdravé a nezdravé potraviny. Přitom ve skutečnosti jde o chytrý marketingový tah. Mnoho lidí ve snaze zlepšit svou kondici a celkově zdraví uvěřilo nálepkám na výrobcích a začalo považovat za zdravé potraviny i ty, které k tomuto označení mají daleko. A naopak se některých zbytečně bojí.

Mimoto každý může vyhodnocovat zdravou a nezdravou potravinu jiným způsobem. Pro někoho je zdravé snídat müsli s ovocem, jiný namítne, že je to snídaně plná cukru. Někteří vnímají jako symbol správné a zdravé výživy vejce, další věří tomu, že konzumace vajec zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. V tomto směru je nejlepší nepodléhat vlivu reklamy, přestat řešit diety a namísto toho začít jíst základní potraviny a poslouchat své tělo.

Obecným doporučením je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám či potravinám obsahujícím velké množství nepřirozených složek. Dávejte přednost kvalitním a čerstvým potravinám, i když nejsou bio. Zkrátka nezacházejte do žádného extrému a neomezujte se tam, kde to není nezbytně nutné. 

 

Začněte vnímat všechny souvislosti

Potravin, které jsou vnímány jako nezdravé, existuje obrovské množství, ale velkou část z nich si vytváříme sami tím, že se nesoustředíme na to podstatné. Chcete-li žít zdravě a bez zbytečných omezení, soustřeďte se zejména na potraviny v jejich nejpřirozenější podobě, ale nemějte obavu ani z potravin, které nejsou oficiálně zařazeny mezi těmi „zdravými“. Je potřeba si uvědomit i všechny spojitosti mezi tím, co jíte, stavem vašeho zdraví a mírou vašeho denního pohybu.

A jakých potravin se nemusíme bát, i když se to o nich říká?

Tavený sýr

Problematickou složkou v tavených sýrech jsou podle některých odborníků tavicí soli. Tyto složky jsou však nutnou komponentou surovinové skladby tavených sýrů, bez jejichž aplikace by nebylo možné tavený sýr vyrobit. Nutno podotknout, že v aplikovaných množstvích a při běžné konzumaci nepředstavují pro člověka riziko. V porovnání s přírodním čerstvým i zrajícím sýrem by na tom sice byl tavený sýr z pohledu zdraví hůře, přesto jsou i kvalitní tavené sýry stále nutričně hodnotnou potravinou a není třeba se jich bát. Díky jejich uchování po určitou dobu při běžné teplotě mohou být navíc skvělým pomocníkem na cestách.

Trvanlivé mléko

Řada lidí se totiž domnívá, že trvanlivé mléko je ředěné vodou a je zbaveno všech živin. Ve skutečnosti se však trvanlivé mléko v žádné fázi výrobního procesu neředí vodou, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o odtučněné či plnotučné mléko. Dokonce i obsah základních živin a minerálních látek zůstává v případě trvanlivého mléka neměnný. Trvanlivé mléko je při zpracování sice zahříváno na vysokou teplotu (135–150 °C), ale pouze několik sekund a následně prudce ochlazeno a asepticky zabaleno do spotřebitelských obalů, díky čemuž je v mléce zachována po celou dobu trvanlivosti i naprostá většina výživných látek. K udržení trvanlivosti se do mléka nepřidávají žádné konzervanty či jiné chemické látky. Jako běžný konzument nepoznáte ani rozdíl v chuti mezi čerstvým a trvanlivým mlékem.

Červené maso

Co se týká cholesterolu, má z potravin špatnou pověst i červené maso. Ano, hovězí a především vepřové maso obsahuje cholesterol, ale především nasycené mastné kyseliny – a ty jsou zodpovědné za negativní vliv na hladiny cholesterolu v krvi. Zříkat se masa ale nemusíte úplně. Vybírejte si libové kousky, například z hovězího svíčkovou, plec nebo kýtu. Vyhněte se viditelně tučnému masu a při přípravě volte jiné metody než smažení. Ale i o červeném mase platí: neexistuje nezdravá potravina, jenom nezdravé množství. Při konzumaci červeného masa je střídmost namístě, ale vyřazovat jej z jídelníčku zcela není nutné.

Vejce – bílek i žloutek

O tom, jestli je konzumace vajec zdravá, či nikoliv, se vede mezi odborníky dlouhé roky výživové dilema. Mezi širokou veřejností jsou vejce známé zejména kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Řada lidí se tak domnívá, že pravidelné pojídání vajec může zvýšit hladinu cholesterolu v jejich krvi a tím i zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. To však dosud nebylo vědecky prokázáno. Vejce jsou komplexní potravinou s obsahem kvalitních bílkovin a tuků a se širokým spektrem vitaminů a minerálních látek. Nicméně podle některých vědeckých studií konzumace žloutků u lidí cholesterol zvyšuje pouze mírně. Vajec se proto nebojte. Konzumace sedmi vajec týdně je považována za bezpečnou i z hlediska „hlídání hladin cholesterolu“.

Pikao – zahuštěné mléko s kakaem

Sladká pochoutka, při které řada lidí trpí palčivým pocitem viny ze stravovacího prohřešku. Přitom složení slazeného kondenzovaného mléka je z výživového hlediska vhodnější než třeba mléčné čokolády, které často obsahují různá aditiva, palmový olej či éčka. Ani jednu z těchto složek Pikao neobsahuje, a to včetně éček. Skládá se pouze z kakaa, kondenzovaného mléka a cukru. Cukry sice nepatří k nejvhodnějším složkám potravy, na druhou stranu jsou důležitým a nejrychleji využitelným zdrojem energie. Pokud navíc sportujete a dáte si rychlé sacharidy ihned po tréninku, nastartujete tím regeneraci. Ve složení tohoto mléčného dezertu se navíc nacházejí i bílkoviny či kakao, které pomáhá zahnat hlad a podporuje koncentraci.

Sladké limonády

I když máme v teplejších měsících díky letním sportům a cestování často více pohybu než obvykle, naše životospráva je vystavena řadě nástrah, mezi kterými jsou často uváděny sladké limonády. Každodenní konzumace samozřejmě není zdraví prospěšná, ale občasné pití sladkých limonád vás nezabije. Při výběru sahejte po produktech s nižším množstvím cukru a konzervantů. Vybírejte si ty produkty, které jsou svým složením zdravější. Například značka Kofola letos uvedla na trh novou řadu ochucené Kofoly „Méně cukrování, více lásky“, která obsahuje o 30 procent méně cukru.

„Reagujeme tím nejen na poptávku spotřebitelů, ale i na dlouhodobý trend a závazky, které jsme si vytyčili v rámci udržitelnosti. Dlouhodobě omezujeme nejen konzervanty, ale také množství přidaného cukru. Před lety jsme se připojili k iniciativě Evropského sdružení výrobců nápojů a zavázali se mezi roky 2015–2020 snížit množství cukru na litr nápoje o desetinu. Upravili jsme receptury ochucených vod Rajec, zaměřili se na zvýšení objemu prodávaných nápojů na bázi vody a u tradičních receptur začali vytvářet i varianty se sníženým obsahem cukru,“ vysvětluje Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.