Nedozrálé ovoce z dovozu často způsobuje kopřivku! Dejte si pozor na rizikové jahody! | Moje zdraví

Nedozrálé ovoce z dovozu často způsobuje kopřivku! Dejte si pozor na rizikové jahody!

Video se připravuje ...
23. března 2024 • 06:00

Kopřivku velice často způsobuje ovoce. V zimě a na jaře jsou to zejména jahody z dovozu. Dovážené nedozrálé plody totiž v sobě mají více látek, které dráždí pokožku. Není to ale klasická alergie.

Jahody obsahují látky, které se jmenují lektiny. Ty jsou na vině ohledně podráždění kůže neboli alergie, lidově označované jako kopřivka. “Podobné látky jsou například v syrových bramborách,“ vysvětluje alergolog a imunolog Radek Klubal, zakladatel Medicínského centra Praha. 

Není to ale klasická alergie celého těla, ale jen kůže. "Lektiny dokážou naše živné buňky, které v té pokožce nebo ve sliznicích jsou, podráždit. Uvolní se histamin a dochází k této reakci,” říká alergolog a imunolog Radek Klubal.

Dříve kysané zelí, dnes jahody

V dřívějších dobách bylo častým spouštěčem kysané zelí, dnes je to ovoce z dovozu, které se nepěstuje v našich klimatických podmínkách, ale dováží se k nám v nedozrálé podobě. Pak se v něm akumulují látky, které nám mohou vadit.

Proto je běžné, že na rajčata a jahody z vaší zahrady reakci mít nebudete, ale pokud si je koupíte mimo jejich českou sezonu dovezené ze Španělska nebo Peru, problémy se objeví.

Kopřivku, kterou stačí nechat odeznít nebo léčit antihistaminiky, poznáte od ekzému, u kterého je dobré řešit příčinu a poradit se s kožním lékařem, podle tvaru skvrn na kůži. "Při ekzému pokožka splývá se zdravou pokožkou a má na sobě různé barevné změny, když to i svědí, tak jsou tam drobné škrábance. U kopřivky ty projevy jsou ostře ohraničené a vystouplé třeba jeden milimetr až dva a vyskytují se buď v malých skupinách, nebo může jít o pěti- až  deseticentimetrovou svědivou kožní reakci,“ popisuje alergolog.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.