Fermentace prospěje nejen střevům, ale celému tělu. Víte, jak na to? | Moje zdraví

Fermentace prospěje nejen střevům, ale celému tělu. Víte, jak na to?

Fermentace prospěje nejen střevům, ale celému tělu. Víte, jak na to?
Na přípravu kvašené zeleniny potřebujete jen vhodnou nádobu a sůl. • Autor: iStock
12. března 2024 • 06:00

Fermentované potraviny skutečně prospívají zdraví střev, a tudíž zdraví celého těla. Kvalitní střevní mikroflóra je klíčem k optimálnímu fungování imunitního systému a trávicího systému. A když jsou střeva zdravá, tělo funguje, jak má.

Už naši předci věděli, že fermentací nejen získají řadu významných a tělu prospěšných látek, ale zároveň to pro ně byl způsob, jak potraviny dlouhodobě uchovávat bez použití mrazáku, lednice či zavařenin.

Video se připravuje ...
Pickles – rychle kvašená zelena. Jak si jí připravit?VIDEO 

Co přesně je „mléčné kvašení“?

Během procesu mléčného kvašení se bakterie, které má zelenina na svém povrchu i ve svých listech, začnou živit škroby a cukry z použitých surovin a přemění je na kyselinu mléčnou. Řadí mezi probiotické bakterie, které udržují naše střeva ve vyváženém a zdravém stavu. Kyselina mléčná zároveň funguje jako přírodní silný konzervant, a je navíc výsledkem fermentace mléka. Díky ní máme konečné výrobky jako kefír, kysané podmáslí, kysanou smetanu či jogurt. Ti, co mají problémy trávit mléčný cukr laktózu, tak vyhledávájí právě tyto výrobky, protože je jejich tělo lépe tráví. Stejné je to s fermentací pšenice a žita, kdy se zrna obilovin stávají přijatelnějšími trávicímu traktu.

Co všechno lze fermentovat?

Zkvasit neboli fermentovat lze téměř cokoliv. Kromě kvašené zeleniny, kysaných mléčných produktů a kvasových chlebů existují také fermentované luštěniny, fermentované ovoce, fermentované obilné kaše, víno, pivo a ocet. To vše prochází procesem kvašení. Přírodně fermentované potraviny patří k těm nejzdravějším vůbec. Namnožené „hodné“ bakterie v kvašených potravinách zvyšují její stravitelnost a hladinu vitaminů. Během celého procesu vzniká také řada důležitých enzymů, antibiotických a protirakovinných látek.

Proč říct „ano“ fermentaci?

Do našich jídelníčků bychom proto měli fermentované potraviny zařazovat pravidelně, a to ideálně každý den. Plně postačí malé množství fermentované zeleniny, kvasu či kefíru a s naším zažíváním to udělá doslova zázraky. Ačkoliv je zastoupení jednotlivých probiotických kmenů v potravinách různorodé, cílem je získat těchto kmenů co nejvíce, pak bude proces trávení našeho těla probíhat tak, jak skutečně má.

Jak „kvasit“?

Způsobů, jakým se dá nastartovat fermentace, je několik. Prvním způsobem je tzv. divoké kvašení, ke kterému budete potřebovat jen kvalitní sůl a zeleninu. Proces fermentace můžete navíc uspíšit pomocí syrovátky. Dalším způsobem fermentace je použití tibetské kefírové houby – pro fermentaci mléka, tibi krystaly – pro výrobu vodního kefíru a probiotických limonád či houba kombucha – pro výrobu nápoje kombucha z nálevů černých čajů.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.