Houby v těhotenství: Lékař radí, které druhy vynechat! | Moje zdraví

Mohou těhotné houby? Tyhle vám mohou ublížit, varuje gynekolog!

Mohou těhotné houby? Tyhle vám mohou ublížit, varuje gynekolog!
V těhotenství je dobré se vyhnout těžce stravitelným jídlům • Autor: Profimedia.cz
8. října 2023 • 05:00

Houby jsou pro mnoho lidí běžnou, ba dokonce neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Ale jak to s nimi je v době, kdy žena čeká dítě? Platí, že například žampiony, hlívy nebo shiitake se mohou jíst bez omezení, kdežto u hub z lesa je lepší si občas nějaký pokrm odepřít. 

Tento článek odborně garantoval doc. MUDr. Tomáš Fajt, Ph.D., z Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol

Dá se to říct třeba takhle: většina běžně konzumovaných jedlých hub se bez obav dá jíst i v těhotenství. Existují nicméně druhy, kterým je lepší se vyhnout, a je dobré myslet i na to, že houby, zvláště z některých regionů, obsahují větší množství těžkých kovů. A zcela jistě je nutné si odepřít lysohlávky a další houby s halucinogenními účinky. 

 

Video se připravuje ...
Největší nesmysly a mýty o sbírání hubVIDEO 

Houby v těhotenství

Zcela bez obav můžete během gravidity jíst bílé i hnědé žampiony včetně velkých žampionů portobello, dále houby shiitake, hlívu ústřičnou a také takzvané slaměné houby (straw mushrooms) hojně používané například v čínské kuchyni. V obchodech s asijskými ingrediencemi bývají k mání například ve slaném nálevu. 

Houby z lesa a těhotenství

Zahraniční literatura před běžnými lesními houbami v těhotenství často varuje. Je to ale do velké míry dáno tím, že v mnoha zemích se tyto houby nesbírají, nepoužívají se v kuchyni a lidé je mnohdy neumí bezpečně poznat. 

Jedlé lesní houby se ale v těhotenství mohou jíst bez obav, jen je dobré myslet na to, že jsou hůře stravitelné, a není proto dobré jíst jídla z většího množství hub třeba na noc. Vhodnější jsou jídla z vařených či dušených hub než z hub smažených. 

Dodržujte následující pravidla bez ohledu na to, zda jde o přípravu hub pro těhotné ženy či ne. Pohmožděné nebo červivé houby vyhoďte – stejně jako houby staré a nasáklé vodou, mohou být plesnivé, i když to pouhým okem nebude vidět. Před vařením houby opláchněte, pokud je chcete zmrazit, nejdříve je povařte nebo poduste. 

Syrové houby v těhotenství

Dejte si pozor na nedostatečně tepelně upravené houby a neochutnávejte houby například kvůli zjištění, zda jsou hořké a zda jde o nejedlý hřib... 

Sušené houby v těhotenství

Pro sušené houby v těhotenství platí to samé jako pro ty čerstvé – měla byste mít jistotu, o jaké houby jde a odkud pocházejí. Zároveň je třeba i sušené houby dobře povařit nebo podusit. 

Houby a těžké kovy

Houby na sebe vážou těžké kovy, jako jsou olovo, rtuť a arzén, což je problém vždycky, a v těhotenství dvojnásob. Má proto smysl zajímat se o to, odkud houby pocházejí – nevhodné jsou ty z okolí rušných silnic či průmyslových podniků. 

Houby a zdravotní přínosy

Houby tvoří z většiny voda, obsahují i bílkoviny a mají nízkou energetickou hodnotu, protože v nich prakticky nejsou cukry a tuky. Obsahují i některé aminokyseliny, vitaminy, stopové prvky a minerály, jako jsou hořčík, železo a draslík. Minerálních látek v nich je více než v zelených rostlinách. Obsahují vlákninu a chitin, díky čemuž brání zácpě. 

Lysohlávky a těhotenství

Lysohlávky obsahují psylocybin a mají halucinogenní účinky, i když nevyvolávají závislost. Mohou však rozjet úzkosti, zmatenost, paranoii a záchvaty paniky. Navíc zhoršují úsudek. Zřejmě neexistuje studie, která by zkoumala vliv lysohlávek na těhotenství, ale rozhodně je vhodné se jim vyhnout

 

 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.