Fermentované nápoje zažívají boom. Nejvíc letí kombucha | Moje zdraví

Fermentované nápoje zažívají boom. Nejvíc letí kombucha

Fermentované nápoje zažívají boom. Nejvíc letí kombucha
Kombucha je skvělý nápoj, který prospívá trávení • Autor: iStock
10. června 2025 • 04:30

Dát si místo piva kombuchu? U lidí vyznávajících zdravý životní styl je to naprosto běžné. A tak dnes kombuchu běžně koupíte v supermarketu, ale můžete si ji připravit i doma.

Kombucha patří mezi takzvané funkční nápoje. Údajně vznikla v severovýchodní Číně (historicky označované jako Mandžusko) kolem roku 220 př. n. l. a původně byla ceněna pro své léčivé účinky. Její název je údajně odvozen od doktora Kombu, korejského lékaře, který přivezl fermentovaný čaj do Japonska jako léčebný prostředek pro císaře Inkjó.

Video: Bylinky proti nadýmání

Video se připravuje ...
Bylinky proti nadýmáníVIDEO 

Kombucha je drink nabitý probiotiky, antioxidanty. Hladina probiotických kultur se v jednotlivých produktech může lišit, a to řádově od úplného nic (což jsou pasterované produkty bez probiotik) až po desítky či stovky milionů kolonie tvořících jednotek na mililitr.

Tento skvělý nápoj vzniká nejčastěji fermentací zeleného a černého čaje. Na trhu ale najdete i výrobce, kteří pracují s dalšími surovinami nebo typy čajů. 

Jak vyrobit kombuchu doma?

Co budete potřebovat:

  • 1 l horké vody
  • 2 l studené vody
  • 3 lžíce černého sypaného čaje
  • 3/4 hrnku cukru (krystalového či třtinového)
  • kombuchovou houbu - většinou se šíří darem, pokud ji chcete získat, hledejte v zájmových skupinách na sociálních sítích. K zakoupení je i na různých e-shopech.
  • Sklenici na kvašení s dostatečnou kapacitou.
  • Papírové utěrky a čisté gumičky pro přikrytí nádoby během fermentace.

Postup:

1) Dejte vařit 1 litr vody, přidejte čajové lístky a nechte louhovat po dobu 10-15 minut. Poté čaj sceďte a přidejte cukr, dokud se zcela nerozpustí.

2) Přidejte 2 litry studené vody pro zchladnutí.

3) Když je čajový roztok studený, nalijte jej do kvasící sklenice. Přidejte kombuchovou houbu.

4) Sklenici přikryjte papírovou utěrkou a pevně ji zafixujte gumičkou. Nádoba by měla být umístěna na tmavém, teplém místě (ideálně mezi 20°- 25°C) bez přímého slunce.

5) Nechte nápoj kvasit 6-8 dní. Délka kvašení závisí na požadované intenzitě chuti a teplotě ve vašem domově. Občas ochutnejte, abyste zjistili, zda je kombucha podle vašeho vkusu.

6) Po dosažení požadované chuti pečlivě odstraňte houbu, kterou můžete použít pro další várku. Kombuchu přelijte do čistých, vyvařených lahví a pevně uzavřete.

7) Uchovávejte lednici a spotřebujte do několika týdnů.

Kombucha - čajová houba • Autor: iStock

Naše tipy:

  • Při přípravě kombuchy je dobré začít se základními druhy čajů, jako je zelený čaj nebo oolong. Obsahují totiž nižší množství tříslovin, které mohou způsobit hořkou chuť. Černý čaj naopak obsahuje více tříslovin, proto se s ním pracuje hůře a kombucha má větší tendenci hořknout.
  • Stejně důležité jako volba čaje je teplota, doba louhování a množství použitého čaje. Právě tyto faktory ovlivňují chuťový profil nálevu a tedy i následnou dominantní chuť kombuchy jako nápoje. Mezi byliny, které dodají příjemnou chuť, patří ibišek nebo echinacea. Ibišek dodá krásné zabarvení a jemnou kyselost, zatímco echinacea vytvoří zajímavou chuťovou variaci.
  • Každá bylinná směs je však různá i co se týče doby fermentace, nelze tedy říct, že fermentace musí probíhat přesně danou dobu. Je potřeba nechat kombuchu kvasit, dokud nedosáhne požadované chuti dle preference.

Párování s jídlem

Díky své jemně nakyslé chuti se kombucha dobře kombinuje s různými druhy jídla. Ideální jsou lehké saláty s vinaigrette či citrusový dresinkem, různé druhy sýrů, skvěle chuťově ladí k rybám, zejména k sushi. Hodí se také k ovocným salátům nebo dezertům s nižším obsahem cukru, kde její nakyslost přináší příjemný kontrast.

Další tipy na fermentované nápoje

Kromě kombuchy existuje celá řada dalších fermentovaných nápojů, které jsou populární po celém světě díky svým jedinečným chutím a zdravotním přínosům. Zde jsou některé z nejběžnějších:

Kefír - je hustý, kysaný nápoj vytvořený fermentací kefírových zrn ve mléce. Obsahuje probiotika a vitamíny. Existuje také vodní kefír, který se vyrábí fermentací kefírových zrn známých také jako tibi krystaly ve vodě s cukrem.

Kvas - je tradiční východoevropský fermentovaný nápoj vyráběný ze starého žitného chleba. Tento lehce alkoholický nápoj má kyselkavý, osvěžující profil.

Tepache -  je populární mexický kvašený nápoj vytvořený z kůry a jadérek ananasu, cukru a vody. Má lehký, příjemně kyselý a ovocný charakter.

Kimči džus -  je tekutina, která zůstává po fermentaci kimči. Lze ho použít k dochucování asijských pokrmů.

Rejuvelac -  je fermentovaný nápoj vytvořený z naklíčených zrn, jako je pšenice, ječmen, nebo quinoa. Má lehce kyselou chuť a obsahuje probiotika.

Jablečné víno nebo-li cidre -  je vynikající lehký alkoholický nápoj. Vyrábí se fermentací jablečného moštu a je populární zejména ve Francii, Anglii, Německu a Rakousku.

Zdroj: pmc.ncbi.nlm.nih.govwww.sciencedirect.com, www.healthline.com

Autor: Jana Nováková, mam
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.