Chrápání likviduje zdraví a vztahy! Takhle se ho zbavíte navždy | Moje zdraví

Chrápání likviduje zdraví a vztahy! Takhle se ho zbavíte navždy

Chrápání likviduje zdraví a vztahy! Takhle se ho zbavíte navždy
Jak se zbavit chrápání? • Autor: istock.com
10. března 2024 • 06:00

Chrápání je problém, který ničí často celou rodinu. Odborníci vědí, že je to problém, kerá likviduje nejen psycuku, ale i zdraví. Jak se ho zbavit? 

Co je chrápání?

Chrápání je stav, při kterém dochází k omezení proudění vzduchu. Příčinou je uvolnění svalů jazyka, patra úst a krku. Člověk se pak nemůže zplna nadechnout a svaly, jež se snaží rozproudit dech, začnou vibrovat. Výsledkem těchto vibrací jsou zvuky, které nazýváme chrápáním.

Video se připravuje ...
Deset rad, jak přestat chrápatVIDEO 

Muži versus ženy

Pokud jde o pohlaví, jsou to muži, kteří v případném chrápání vedou. Mají dokonce dvakrát větší pravděpodobnost, že budou chrápat, než ženy. Na vině je celá řada faktorů včetně alergií, nachlazení či stárnutí. Roli může hrát i váha nebo zvláštní tvar krku.

Pokud jde o váhu, tam je to tak, že jakmile přibýváme na váze, spolu s tím nabírají hmotnost také tkáně krku. Stejné je to v případě stárnutí. Jakmile stárneme, tyto tkáně mohou více či méně ucpávat dýchací cesty.

Co ovlivňuje chrápání?

Vaše váha nebo pohlaví však nejsou jedinými faktory, které za chrápáním mohou stát. Viníkem může být také vzduch, který máte během spánku kolem sebe. Příliš suchý nebo mokrý vzduch tak může chrápání výrazně zhoršit. Stejně jako spánek ve vysoké nadmořské výšce.

Problému nepomáhá ani spánek na zádech nebo pití alkoholu těsně před spaním. Alkohol totiž uvolňuje svaly a umožňuje jazyku uzavřít hrdlo a omezit přístup vzduchu.

Ačkoliv by váš partner asi mluvil jinak, chrápání jako takové není nemoc ani porucha. Může to však být jeden z příznaků spánkové apnoe. Stavu, během něhož dochází k zástavám dechu po celou dobu spánku.

Pokud chrápete, je tedy třeba zjistit přesnou příčinu. Spánková apnoe je totiž poměrně vážný stav, který nejenže brání celkové regeneraci i odpočinku, ale může stát také za zvýšením krevního tlaku, či dokonce vést k srdečnímu selhání.

Jak se zbavit chrápání?

Nejúčinnější metodou, jak zabráníte chrápání, je přerušit spánek. Pomoci může také spánek na boku nebo posilování jazyka. Jednou z nejčastějších příčin chrápání totiž je, že vám jazyk sklouzne do krku. Nejjednodušším způsobem, jak tomu předejít, je každodenní sada jazykových cvičení. Je to sice běh na delší trať, výsledek jistě stojí za to.

Pokud je chrápání silné, může být skutečně známkou spánkové apnoe. V tomto případě je vhodné navštívit lékaře, který vám doporučí další postup. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.