Chcete zhubnout? Pak rozhodně ne podle Angeliny Jolie | Moje zdraví

Chcete zhubnout? Pak rozhodně ne podle Angeliny Jolie

Chcete zhubnout? Pak rozhodně ne podle Angeliny Jolie
Angelina Jolie • Autor: Profimedia.cz
7. listopadu 2021 • 06:00

To, že jsou Češi národem tlouštíků, už víme. Nepomohla tomu ani pandemie, která lidi uvěznila uvnitř svých domovů, často u televize a s pytlíkem brambůrků v ruce. Pokud jde o zdravý životní styl, je potřeba přemýšlet o tom, co a kdy jíme, ale zároveň se vyhýbat extrémům.

Extrémů přibývá a svou roli v tom jednoznačně hraje i fakt, že jsme neustále obklopeni světem sociálních sítí, kde vidíme jen samou "dokonalost". Modelky a herečky s vyzáblými těly, které všichni staví na piedestal ženské dokonalosti. Ovšem zbytečně.

Video se připravuje ...
Dostatek vody opravdu zrychlí metabolismus, potvrzuje odborník na výživu Pavel SuchánekVIDEO 

O váze Angeliny Jolie kolují různé zvěsti a pravdou zůstává, že skutečně nejen působí, ale také je až příliš hubená. A ačkoliv je dnes hubenost ve světě showbyznysu jakýmsi trendem, ve skutečném světě to není nic, co by k celkovému zdraví jakkoliv přispívalo.

Ideální váha?

Laicky řečeno je ideální váha taková, která splňuje kritéria BMI. Body Mass Index je měřítko, které ukazuje poměr vaší váhy k výšce. Podle výpočtu BMI pak zjistíte, zda je vaše aktuální váha ideální, nebo by bylo dobré ji trochu pozměnit.

Pokud by vám vycházela podle BMI například podváha nebo nadváha, určitě je dobré poradit se se svým lékařem. Ten vám poradí, jak správně při redukci hmotnosti postupovat.

BMI jako ukazatel zdraví

Díky přehledu o svém BMI budete vědět, jak si vaše tělo vede po zdravotní stránce. Je to užitečná informace nejen pro fitness nadšence, kteří chtějí neustále zlepšovat svou postavu, ale také pro všechny, kteří chtějí být zdraví a hlavně v kondici. BMI vám také může dát odpověď na váš současný zdravotní stav. Pokud se vám špatně dýchá při chůzi do kopce a vaše fyzická kondice je na nule, bude vaše BMI vyšší než 26 a je jasné, že je potřeba toto číslo snížit. 

Jak správně jíst?

Každý jedinec, a je zcela jedno, zda má, či nemá ideální váhu, by se měl snažit o to, aby byl jeho jídelníček vyvážený. Tj. aby obsahoval všechny důležité živiny, minerály a vitaminy. Jídelníčky, které jsou příliš jednostranné, nebo ty, které držíme jen proto, abychom zhubli, nevydržíme dodržovat dlouho. A to je kámen úrazu většiny stravovacích plánů.

Obecně lze říci, že by člověk měl jíst do polosyta a škála toho, co sní, by měla být rozmanitá. Potřebujeme kvalitní sacharidy, bílkoviny i tuky, aby naše tělo fungovalo přesně, jak má.

Na kouzelné diety zapomeňte. Ty totiž dlouhodobě nefungují. Zkuste místo nich jíst vše, co máte rádi, a jen trochu moderovat množství. Rozhodně nehladovte a neřiďte svůj život podle toho, co vidíte na sociálních sítích. Tam totiž každý dá jen to, co chce, aby bylo vidět.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.