Babské rady proti nadýmání: Které potraviny pomohou? | Moje zdraví

Máte potíže s nadýmáním a chcete a zhubnout? Odborníci radí: Vyzkoušejte těchto 7 potravin

Máte potíže s nadýmáním a chcete a zhubnout? Odborníci radí: Vyzkoušejte těchto 7 potravin
Jaké potraviny nadýmají? • Autor: istock.cz
21. března 2024 • 06:00

Nafouklé břicho a nadýmání jsou časté obtíže, o kterých se veřejně málo mluví. Avšak tyto problémy postihují mnoho lidí a často lze jejich mírnění dosáhnout prostřednictvím úpravy stravovacího režimu.

Je fakt, že některým druhům zeleniny je lepší se vyhnout, jde zejména o brukvovitou zeleninu, jako jsou kapusta, brokolice a zelí. Z dlouhodobého hlediska ovšem platí, že zelenina a v ní obsažené živiny a vláknina posilují kondici zažívacího traktu a snižují tendence k plynatosti. To platí i pro konzumaci dalších nadýmavých potravin, jako jsou například luštěniny – dokládá to například tato studie

Některé potraviny mohou způsobit nečekanou alergii. Na co si dávat pozor? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Odborník o kopřivce: Jak se léčí a rozeznáme ji od jiné vyrážky?VIDEO 

Podle jejích autorů je dobré začít s menším množstvím problematické potraviny a kombinovat ji s něčím lehce stravitelným. Vyplatí se také konzumovat pro začátek zeleninu spíše vařenou než syrovou. Nezapomeňte každé sousto dostatečně rozkousat a pijte dostatek vody – to jsou shodou okolností triky, které vám zároveň pomohou zhubnout, například díky tomu, že včas poznáte, kdy už máte dost.

A které potraviny si dopřát rovnou a bez obav, protože by neměly způsobovat problémy?  

Mléčné výrobky bez laktózy

Pokud vás trápí nadýmání i po pár plátcích sýra nebo troše mléka k cereáliím, možná trpíte intolerancí laktózy, a měli byste si proto dopřát výrobky, které ji neobsahují – vaše tělo totiž nemá enzymy potřebné ke štěpení mléčného cukru. Sáhněte po výrobcích se sníženým obsahem tuku. Dobrou volbou je také jogurt s probiotiky. 

Naklíčené luštěniny

Je pravda, že luštěniny jsou pro mnoho lidí přímo synonymem potraviny, která způsobuje nadýmání, ale nemusí to platit vždycky – stačí jíst například luštěniny naklíčené. „Během klíčení se významně snižuje obsah nestravitelných oligosacharidů, které nadýmání způsobují,“ vysvětluje Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB, autorka mnoha publikací o hubnutí. 

Ovoce s nízkým obsahem fruktózy

Nadýmání může souviset i se sníženou schopností těla zpracovávat rostlinné cukry, proto některým lidem způsobuje potíže i tak běžné ovoce, jako jsou jablka. Dejte si místo toho druhy, které obsahují fruktózy jen minimum – patří mezi ně třeba avokádo, pomeranče, bobulové ovoce. 

Banány

Potraviny bohaté na draslík, jako jsou právě banány, zabraňují zadržování vody v těle díky tomu, že regulují hladinu sodíku, a mohou tak snížit nadýmání způsobené nadměrným příjmem soli. Mezi další potraviny bohaté na draslík patří například rozinky, sušené meruňky, špenát nebo čočka. 

Okurka

Možná si vzpomenete, že plátky okurek se používají na zmírnění otoků pod očima – a podobnou službu mohou prokázat i vašemu nafouklému břichu. Tato zelenina obsahuje látku zvanou quercetin, tedy antioxidant, který snižuje tvorbu břišních plynů, a naopak podporuje aktivitu protizánětlivých enzymů. 

Rýže

Pokud vás trápí nadýmání, omezte zeleninu bohatou na sacharidy včetně brambor a jako přílohu si dávejte spíše rýži, v ní obsažené sacharidy zdaleka tolik nenadýmají. Časem zkuste bílou rýži nahrazovat tmavou. 

Fenykl, zázvor, skořice

Semena fenyklu obsahují sloučeninu, která zmírňuje nadýmání. Můžete je žvýkat nebo si z nich udělat fenyklový čaj. Zázvor zase pomáhá tělu trávit bílkoviny, a mírní tak plynatost podobně jako skořice. 

Je dobré si také uvědomit, že příčin nadýmání je více – kromě přejídání a hltavého jedení s polykáním vzduchu sem patří i stres. Častěji jím také trpí lidé obézní. Nadýmání může souviset i s některými zdravotními potížemi, jako jsou gastroezofageální refluxní choroba, syndrom dráždivého tračníku nebo přemnožení bakterií tenkého střeva. Pokud úprava jídelníčku nepřinese kýžený efekt, je vhodné nadýmání probrat s lékařem. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.