Odběr kostní dřeně | Moje zdraví

Odběr kostní dřeně

Základní krvetvorné tkáně, které vytvářejí krevní elementy a mají na starost imunitní reakce, jsou kostní dřeň, brzlík, lymfatické uzliny, slezina a do jisté míry i játra. Kostní dřeň je zodpovědná za produkci velké části složek krve. V kostní dřeni jsou uloženy kmenové buňky, které mají potenciál k tvorbě veškerých typů buněk krevní tkáně. 

Onemocnění krve a kostní dřeně zahrnují častá i vzácná onemocnění, vesměs však jde o vážná onemocnění, vyžadující specifickou léčbu. K zákrokům, které můžou nemocnému se zhoubným onemocněním krve zachránit život, patří transplantace kostní dřeně. K té je zapotřebí nejprve vytipovat vhodného dárce, kterému je po důkladném vyšetření proveden odběr kostní dřeně.

Jak probíhá odběr kostní dřeně

Samotný odběr kostní dřeně se provádí na chirurgickém sále v celkové anestezii. Poté, co vám byla provedena všechna vyšetření a podepsali jste veškeré potřebné dokumenty, vás sestra přivede na chirurgický operační sál. Nejprve vás anesteziolog uvede do narkózy. Budete uloženi do polohy na břiše. V této poloze vám lékaři zavedou přes kůži dvě tenké odběrové jehly do dutin na zadních hrbolech pánevních kostí. Stříkačkami pak postupně odsávají potřebné množství dřeně spolu s krevní příměsí. Objem odebrané dřeně s krví je závislý na vaší hmotnosti a pohybuje se okolo jednoho litru. Krevní ztráta vám bude již během výkonu částečně uhrazena autotransfuzí (vlastní krví, kterou jste si nechali v předstihu odebrat a uschovat). Odebrané množství kmenových buněk nepřesahuje 5 % vaší krvetvorné zásoby a jako zdravému člověku vám nebude chybět, protože váš organismus jej v krátké době nahradí přirozenou regenerací. 

Po zákroku ještě strávíte nějakou dobu (několik hodin) na „dospávacím“ pokoji, můžete jíst, pít i chodit. Následující den, pokud nemáte žádné problémy, budete z nemocnice propuštěni domů.
Několik dní po odběru můžete cítit neurčitou bolest v bederní krajině v místech vpichů (jehly, které pronikly při odběru přes okostici do vnitřku kosti, mohly způsobit malý krevní výron). Bolest bývá podobná bolesti zad po pádu a může přetrvávat několik dní po odběru. Většinou spontánně odezní. Následkem ztráty krve můžete pozorovat mírnou únavu, ta ale spolu s regenerací krvinek postupně vymizí.

Odběr kostní dřeně je možné provést jen člověku zcela zdravému.

Cena vyšetření

Výkon je hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Příprava k odběru kostní dřeně začíná už několik týdnů před samotným odběrem: Nejprve si necháte odebrat jednu „transfuzní jednotku“ vlastní krve stejně, jako se běžně daruje krev. Tato odebraná krev na vás bude čekat až do dne odběru, aby se vám vrátila.

V těhotenství

V těhotenství se odběr kostní dřeně neprovádí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.