Proč milujeme horory? Pět důvodů, proč se rádi bojíme | Moje zdraví

Proč milujeme horory? Pět důvodů, proč se rádi bojíme

Proč milujeme horory? Pět důvodů, proč se rádi bojíme
... • Autor: iStock.com
20. listopadu 2020 • 06:00

Sledujeme krev, smrt, násilí a bojíme se u toho. Přesto nás to ale baví. Proč se lidé tak rádi dívají na horory?  

Smrt, strach, hrůza z toho, co přijde. A přesto jsou hororové filmy pro mnohé z nás ideální způsob, jak trávit dlouhé zimní večery. Proč je tolik lidí ochotno dívat se na vraždící duchy nebo honbu psychopatických zločinců?

Máte strach, ale jste také v bezpečí

„Mozek ne vždy úplně efektivně rozlišuje mezi fantazií a realitou,“ uvedla pro Health.com klinická psycholožka Krista Jordan z texaského Austinu. „Jsou známy studie, kdy člověk popisoval, že kouše do citronu, a jeho slinné žlázy se při tom aktivovaly, jako by to prožíval opravdu.“

Podobné to může být při sledování hororu. „Mozek na chvíli zapomene, že to, co vidí, není skutečné nebezpečí, a spustí tělesnou reakci,“ vysvětluje odbornice. Tělo se tak zaplaví adrenalinem. Mozek ale zároveň ví, že vám nehrozí žádné nebezpečí. A to je vlastně skvělá kombinace. Můžete prožívat drama v kontrolovaném prostředí. A i když člověk ví, že žádné reálné hrozbě nečelí, může mít po shlédnutí filmu pocit úspěchu.  

Učí nás připravit se na nejhorší  

Hororové filmy nám mohou poskytnout představu, jak by to například mohlo vypadat při apokalypse. Díky tomu může mít člověk lepší pocit, že je na skutečné nebezpečí lépe připraven. A pokud jsou zrovna největším nebezpečím zombies, nevadí. Člověk nikdy neví, že?

Odborníci dále tvrdí, že sledování hororových filmů vám pomůže procvičit strategie zvládání. „Myslím, že lidé, kteří je hodně sledují, se učí, jak se vypořádat s nejistotou, napětím a úzkostí,“ říká Coltan Scrivner z Chicagské univerzity pro Health.com. Tento odborník je mimo jiné i spoluautorem studie, která zjistila, že fanoušci hororových filmů byli během americké první vlny pandemie COVIDu-19 psychicky odolnější a s celou situací se lépe vyrovnávali než ti, kteří podobné filmy nesledovali.  

Horory vám pomáhají prozkoumat svou vlastní temnou stránku

Všichni máme nepoznatelné části sebe sama a také něco, co potlačujeme. Násilí nás může jistým způsobem přitahovat, ač by si to člověk nikdy nahlas nepřiznal. I to je podle odborníků jeden z důvodů, který lidi k hororům táhne.  

Připadáte si chytřejší než oběť

V neposlední řadě vás horory pravděpodobně naučí, že některé věci se prostě nedělají. Neotáčíme se zády k nebezpečným místům, nevracíme se tam, kde leží zdánlivě mrtvý predátor, počítáme s tím, že za každým rohem číhá nebezpečí. A zakopnout, když nás honí příšera? Něco takového by se nám přece nestalo.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.