Jak přežít zimu? 7 strategií, které vám pomohou najít radost až do jara | Moje zdraví

Jak přežít zimu? 7 strategií, které vám pomohou najít radost až do jara

Jak přežít zimu? 7 strategií, které vám pomohou najít radost až do jara
Autor: iStock.com
26. listopadu 2020 • 12:00

Zkracující se dny a k tomu nemožnost naplánovat třeba hory nebo jiné aktivity s přáteli dobré náladě moc nenahrávají. Současná doba přináší do života úzkost i lidem, kteří na podobné pocity jinak netrpí. Proto je v těchto dnech více než důležité najít věci, které vám přinesou radost i během dlouhých zimních večerů. Dobrá zpráva je, že veškeré strategie zvládnete z domova. Vyzkoušejte tipy od té nejpovolanější odbornice na domácí štěstí Gretchen Rubin.

Vymyslete si cíl a splňte ho

Jakékoli aktivity, kterým se během karantény věnujete – on-line cvičení nebo studium jazyka – vám mohou přinášet radost, ale nemají jasný cíl. Podle Gretchen Rubin ale mnohem více uspokojení a radosti přinesou menší, ne tak důležité cíle nebo úkoly. „Zkuste si například říct, že si vytvoříte fotoalbum nebo se naučíte na hudební nástroj konkrétní skladbu,“ říká guru štěstí a autorka knihy Happier at Home and Outer Order  Inner Calm. „Získáte tak dobré pocity a energii pro další činnost, což vždy přichází s úspěšným dokončením úkolu.“

Investujte do radosti

Určitě víte, kdy je vám dobře. Je to s knížkou v posteli, nebo se seriály na kanapi? Pořiďte si streamovací kanál nebo čtečku a klidně se domluvte s kamarády, že budete ve stejnou dobu sledovat stejné věci, abyste si o tom mohli povídat. Takový seriál Dámský gambit, hit letošního podzimu, určitě stojí za to s někým probrat.

Kupte si lepší formu na bábovku nebo nějakou novou na pečení cukroví. Tavicí pistoli, abyste letos na adventní věnec mohli nandat maximum ozdob. Nebo konečně pořádně teplé boty, aby vás na procházkách nezábly nohy. Investujte do sebe a radujte se z toho.

Jděte se projít

A když už jsme u těch procházek, nevynechávejte je. Dny se zkracují a letos bude slunce chybět i těm, kteří běžně na sezónní afektivní poruchu nebo podzimní splíny netrpí. „Světlo je opravdu důležité, a to i ve chvíli, kdy slunce nesvítí,“ říká Rubin. Pouhá patnáctiminutová ranní procházka venku (i když je pod mrakem) vám pomůže zlepšit náladu i soustředění.

Zapojte všechny smysly

Dopřejte radost každému smyslu. Pokud neprovoníte domácnost zrovna koláčem, využívejte vonné svíčky. „Prodej vonných svíček strmě stoupá, protože lidé jsou více doma a hledají způsoby, jak to ozvláštnit,“ říká Rubin. Ale jakákoli dobrá vůně – vanilka, hřebíček, levandule – funguje jen ve chvíli, pokud je zrovna vaše oblíbená. Nečtěte tedy příliš aromaterapeutické návody. Dobrou náladu vám vytvoří ta vůně, která se líbí právě vám.

Udělejte něco dobrého

Díky rozdávání radosti druhým se vždy cítíme dobře. „Když jsme laskaví k ostatním – nebo jsou k nám laskaví jiní – naše těla uvolňují serotonin, hormon, který patří mezi základní přenašeče nervových vzruchů a který se také nazývá hormonem radosti a štěstí,“ vysvětluje Sara Whatley-Dustin, lékařka z Kalifornie. Laskavost ale může také zvýšit tvorbu oxytocinu, dalšího hormonu, který má také zásadní vliv nejen na naši náladu. Obecně se mu říká hormon důvěry nebo lásky.

Skvělá zpráva také je, že nemusí jít o žádné dramatické činy nebo gesta. Může jít o pomoc sousedovi, o to, že vidíte někoho, kdo vleče těžkou tašku, přispějete lékařům nebo ve sbírce pro potřebné. Zkuste se dívat kolem sebe a zkoušet to. Když budete více vnímat potřeby druhých a pokusíte se jim pomoci, můžete získat mnohem více pro sebe.

Udělejte si to kolem sebe hezké

Jak trávíme doma více času, začínají nás více štvát nedořešené věci. Nebo zjišťujeme, že pro současnou situaci nejsme zařízeni zcela funkčně. Nepodceňujte to. Pokud vás štve vaše provizorní židle u pracovního stolu, která se tam ani nevejde, pořiďte si novou a pohodlnou. Vadí vám hromadící se věci na stole kuchyňském? Vymyslete pro ně nové místo. Nemáte kam dát jogamatku? Zrušte držák s cédéčky.

Drobnosti se počítají

Lepší organizace vám podle studií pomůže cítit se doma šťastnější. To ovšem neznamená, že musíte trávit večery procházením šatníků a vyřazováním knih.  „Úklid nepořádku nevyžaduje tolik energie,“ říká Rubin. „Pokud to zabere méně než minutu, měli byste to udělat bez prodlení – ať už jde o zařazení dokumentu do šanonu nebo vrácení špinavého šálku do dřezu.“ Uvidíte, jak i tyhle maličkosti umí zlepšit to, jak se doma cítíte.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.