5 důvodů, proč retro móda překonává čas i trendy | Moje zdraví

5 důvodů, proč retro móda překonává čas i trendy

1. června 2023 • 06:00

Slyšíme to ze všech stran. Vidíme to v každém obchodě a rok co rok přichází kousek, který buď známe, nebo o němž aspoň slyšíme od svých maminek či babiček: „To jsme nosily, to bylo hezké.“ Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je retro móda tak oblíbená a co ovlivňuje, jak se v ní cítíme?

Jaké jsou důvody, že je retro móda stále oblíbená?

1. Působí žensky

Jedním z důvodů, proč se k retro módě neustále vracíme, je její ženskost. Šlo především o šaty, které daly vyniknout úzkému pasu a které díky široké a objemné sukni jeho úzkost ještě zvýraznily. A to dokonce i ve chvílích, kdy jste takový pas vůbec nevlastnily. Navíc byly jemné a jednoznačně zvýraznily ženskou krásu.

retro • Autor: istockphoto.com

2. Barevnost

Dalším důvodem, proč je retro móda nejen oblíbená, ale zároveň hezká a působí dobře na naši psychiku, je její barevnost. Pastelové barvy, puntíky, výrazné vzory, to všechno dává vyniknout každé ženě, která se do nich obleče. Pozitivně laděné barvy pak jednoznačně zvednou náladu každému, kdo je nosí.

retro • Autor: istockphoto.com

3. Pohodlnost

Retro móda je o kouscích, které jsou pohodlné. Které nás nemačkají a vytváří často pocit druhé kůže. Příkladem jsou legíny, které se vlastně, až na malé výjimky, drží už několik dekád a jsou oblíbeným kouskem oblečení, který je navíc praktický díky své variabilitě. Legíny můžete nosit samotné, kombinovat je s oversized tričky nebo také crop topy.

retro • Autor: istockphoto.com

Dalším retro kouskem, který překonal již několik dekád, je stará známá ledvinka. Ta se vrátila do módy s grácií sobě vlastní, i když v lehce pozměněné podobě. Dnes ji nenosíme kolem pasu, ale jako cross body kabelku, která je k dostání nejen v různých materiálech, ale také stylech a provedeních. Její poselství však zůstalo: díky ledvince máme to nejdůležitější pořád po ruce! A to se samozřejmě počítá.

retro • Autor: istockphoto.com

4. Nostalgie

Retro móda je ale oblíbená také tím, že v nás vytváří pocit nostalgie. Ať už jde o to, že právě tyhle džíny nosila naše maminka, nebo o to, že jsme tyto šaty viděly v našem oblíbeném filmu, máme tendenci se k nim vracet. Protože všichni rádi vzpomínáme a alespoň díky hlavě putujeme časem. Vzpomínáme na léta strávená ve školních lavicích, na nedostatkové zboží, které jsme si svépomocí šily, abychom byly více "západní". Nebo se vracíme ke kouskům, kterými jsme už tehdy všechny ohromily. 

retro • Autor: istockphoto.com

5. Byznys

Retro móda je jednoznačně skvělým byznysem. Jak se s každou nastávající dekádou vrací další a další kousky, neřešíme to tím, že bychom prohledávaly skříně babiček a kousky, které nejsou cítit naftalinem, dychtivě oblékaly. Kupujeme nové. Jsou hezčí, z příjemnějšího materiálu a přece jen trošičku více vytuněné.

retro • Autor: istockphoto.com

Retro móda je, byla a bude, je svým způsobem věčná. Vždy si najde cestu, jak překonat čas a vylepšit módní trendy, které už jednou byly oblíbené. 

Video se připravuje ...
Ladislav Špaček o plesové módě osmdesátek: Prudérní a uzavřená. V tom by dnes ženy nikam nešlyVIDEO 

 

Autor: Valentina Lebová, Prostě fenomén
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.