Vtažená bradavka | Moje zdraví

Vtažená bradavka

Bradavka je většinou kratší, vypadá jako vtažená do prsu. Někdy bývá plochá a zarovnaná s prvním dvorcem. Může se jednat o přirozenou vrozenou věc, ale i o příznak rakoviny prsu.

Příčiny vtažené bradavky

Některé ženy se s plochou nebo vpáčenou bradavkou narodí. Jde o přirozenou anatomii, která se většinou projeví během dospívání. Problém může vpáčená bradavka znamenat v období kojení, protože dítěti znemožňuje nebo komplikuje přisátí. To se dá řešit pomocí masáží nebo tvarovacích kloboučků. Bradavky se dají upravit i chirurgicky. Dobré je začít řešit situaci dřív, než se narodí dítě.

Ke vpáčení bradavky může dojít i v důsledku chirurgického zákroku nebo zánětu. Vpáčená bradavka může být ale i příznakem karcinomu prsu. Nádor totiž může v některých případech způsobit zploštění nebo vtažení bradavky. Může to být vidět na první pohled anebo v kontrastu s druhým prsem, jehož bradavka je zdravá – volná a pravidelná.

Nenašli jste, co jste hledali?masážrakovina prsubulkakojeníkarcinom prsu

Nejlepší prevencí je tak každý měsíc provádět samovyšetření prsu a pravidelné preventivní prohlídky. Mezi další příznaky rakoviny prsu patří bulka v prsu, bolest prsu, změna velikosti, citlivost bradavky či výtok z bradavky. 

Jak vyléčit vtaženou bradavku? 

Pokud zaregistrujete změnu bradavky a nejste si jisti její příčinou, navštivte lékaře. Stejně tak, pokud se objeví některý z příznaků popsaných výše.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.