Povislý koutek úst | Moje zdraví

Povislý koutek úst

Bývá jedním z příznaků mozkové mrtvice. Dalšími příznaky mrtvice jsou ochablost nebo znecitlivění tváře, ruky nebo nohy, obvykle na jedné straně těla. 

Příčiny povislého koutku úst

Obvyklé jsou potíže s mluvením nebo snížená schopnost porozumět řeči někoho jiného. Příznakem je také porucha zraku, závrať, ztráta rovnováhy nebo koordinace. Nebezpečná je i bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Objevují se také náhle vzniklé a jinak nevysvětlitelné závratě nebo náhlé pády, náhle vzniklá porucha ostrosti vidění nebo dvojité vidění. Příznaky se nemusejí objevit všechny najednou. Proto se velmi často některé projevy této nemoci berou v počátcích na lehkou váhu, což může mít katastrofické následky.

Jak vyléčit povislý koutek úst?

Při rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Jde doslova o minuty. Pokud je léčba zahájena do tří (některé zdroje uvádějí i do 4,5) hodin, může pacient odejít po několika dnech zcela zdráv, bez následků. 

Ochablý koutek může být také příznakem onemocnění nervu, ale i v tomto případě je důležité problém konzultovat s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.