Otok plic | Moje zdraví

Otok plic

Otok plic je stav, při kterém se v plicích objeví nahromaděná tekutina. Hromadění má za následek porušení funkce plic, které může vyústit až v jejich selhání.

Plicní otok se projevuje především pocitem dechové nedostatečnosti – dušností. Dýchání je mělké a rychlé. K dalším projevům patří kašel, který je především suchý. Pacient při něm může vykašlávat zpěněnou a narůžovělou tekutinu. Dalšími projevy bývá bledost, pocení a úzkost. Pokud dochází k závažnému nedostatku kyslíku, může mít pacient namodralou kůži.

Příčiny otoku plic

K otoku plic dochází nejčastěji při poruchách srdeční funkce, jako jsou selhávání levé komory, ischemická choroba srdeční a podobně. V těchto případech se dechové potíže zhoršují v okamžiku, kdy si pacient lehne. Projevují se tedy často v noci.

Druhou příčinou může být syndrom akutní respirační tísně, při kterém dochází k poškození stěn plicních sklípků, které začnou propouštět krev a tekutiny. K tomu dochází při závažném zánětu plic, při šoku, při otravě nebo při tonutí.

Nenašli jste, co jste hledali?otokyischemieplíceotok plic

Jak vyléčit otok plic? 

Otok plic většinou pacient sám nepozná. Při výše uvedených potížích by měl vždy vyhledat lékařskou pomoc. Pokud dojde k obtížím náhle a rychle, volejte rychlou lékařskou pomoc.

 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.