Lupy | Moje zdraví

Lupy

Lupy jsou kousky kůže, které se odlupují od pokožky hlavy a částečně odpadávají od hlavy a částečně zůstávají ve vlasech. Mohou mít různou velikost – od malých nepatrných bílých teček až po větší kousky kůže.

Lupy se dělí na dva typy, na suché a mastné. Suché lupy méně svědí, sypou se, poletují a zůstávají na oblečení. Pokožka může být suchá, bývá často podrážděná a svědí. Mohou se na ní objevovat i začervenalá místa. Mastné lupy zůstávají na pokožce, hůře se odlupují, více svědí a mohou zapáchat.

Příčiny lupů

Nevhodná vlasová kosmetika a péče

Týká se to jak šampónů, tak i stylingových přípravků, jako jsou gely nebo spreje. Někdy je na vině nedostatečné oplachování těchto přípravků, lupy může způsobovat i časté mytí nebo časté kartáčování svědící pokožky.

Nesprávný jídelníček

Chybějící vitamíny a minerály (především vitamín B, selen a zinek)

Suchá pokožka

Stres nebo psychické vypětí

Vážnější onemocnění

Nenašli jste, co jste hledali?kůžepokožkalupénkakosmetikalupyvlasy

Například lupénka, kvasinkové infekce nebo seboroická dermatitida. Při seberoické dermatitidě se objevují plošky suché nebo mastné šupinkovaté kůže a zarudnutí ve vlasech, na obličeji nebo i v podpaží.

Jak vyléčit lupy?

Nejedná se o nijak závažné onemocnění, lupy jsou poměrně častým problémem. Avšak z estetického hlediska se jedná o velké znepříjemnění běžného života.

Pokud máte mastné lupy, používejte šampón a kondicionér s protiplísňovými a antibakteriálními účinky. Na suché lupy vyzkoušejte kosmetické přípravky s obsahem uklidňujících a hydratačních látek.

Pokud se váš stav nezlepší, navštivte lékaře.

Zaměřte se na vhodnou stravu s dostatkem tekutin, ovoce a zeleniny a aminokyselin. Ty najdete například v rybách. Vyzkoušejte potravinové doplňky se selenem, zinkem a vitamínem B. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.