Lumbago: Jak se rychle zbavit housera neboli ústřelu? | Moje zdraví

Lumbago

Záda mohou bolet i jako celek. Tato potíž se odborně nazývá lumbago, tedy náhle vzniklá ostrá bolest spojená s křečí v zádech čili ústřel. Vzniká nejčastěji jako důsledek prochladnutí nebo z těžké práce či po sportu. Jak ho léčit a kdy raději vyrazit k lékaři?

Příčiny vzniku lumbaga

Záda jsou ztuhlá a bolí. U prostého lumbaga nedochází k dráždění nervových kořenů a k bolestem vystřelujícím do dolních končetin. Klasicky lumbago, ústřel neboli houser vznikne při:

  • nevhodném rychlém pohybu,
  • nekoordinovaném pohybu,
  • zvedání břemene,
  • sportu,
  • prochladnutí zad.

Jak se lumbago projevuje?

Lumbago se projevuje jako silná a vystřelující bolest v oblasti beder. Někdy bolest vystřeluje až do oblasti hýždí. Zpravidla se bolest zhoršuje při pohybu. 

Nenašli jste, co jste hledali?lékybolest zadkřečeústřel

Jak vyléčit lumbago?

K lékaři nemusíte, pokud jste schopní se hýbat. Záda by měla být v klidu, teple a případně zpevněná. Při velkých bolestech si můžete vzít slabší lék, například ibuprofen, případně využít mast proti bolesti.

Pokud ale bolest do týdne neustoupí, je na místě návštěvu lékaře zvážit. Za bolestí zad totiž nemusí být jen lumbago, ale i závažnější problémy, jako je například vyhřeznutá meziobratlová ploténka.

Pomoci také může fyzioterapeut.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.